HNŽ: Situacija u Čitluku alarmantna, samo dva prekršitelja samoizolacije

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite HNŽ-a izneseni su novi podaci o epidemiološkoj i sigurnosnoj situaciji u ovoj županiji.

Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a i član Kriznog stožera HNŽ-a potvrdio je kako je na prostoru HNŽ-a tijekom posljednja 24 utvrđeno 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom u ovoj županiji. Zabilježen je prvi slučaj u Jablanici, pet novih u Čitluku, u Mostaru u dva te u Konjicu jedan.

Upravo kad smo sveli situaciju pod kontrolu u Mostaru i Konjicu, dobili smo iznenadni skok u Čitluku gdje je sada situacija alarmantna, pošto imamo jedan samostan gdje su smještene 23 časne sestre, a kod nekih su se javili simptomi, pa pozorno pratimo situaciju. Osigurali smo i dva objekta za karanternu i u redovitom smo kontaktu s općinskim kriznim stožerom. Što se tiče Majčinog sela, tu smo također uveli karantenu, naši ljudi su otišli odraditi dezinfekciju, iako je ovdje bila samo posjeta ovih sestara, rekao je Avdić u uvodu.

Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ-a iznio je nove podatke o provođenju sigurnosnih mjera na prostoru HNŽ-a

Tijekom posljednja 24 sata izdano je 128 novih rješenja o samoiziolaciji u HNŽ-u pa se sada broj rješenja popeo ukupno na 2.624. Izvršeno je 749 kontrola od jučer do danas, što je ukupno 7.688. Imali smo samo dva prekršitelja samoizolacije od jučer, odnosno 152 ukupno. Broj izdanih potvrda o kretanju je 10, ukupno 150. Nije bilo prekršitelja o zabrani kretanja u protekli dan vremena, a ukupno je bilo njih 18. Isteklo je 88 rješenja o samoizolaciji, a ukupno ih je 799 isteklo. Otprije imamo dva prekršitelja koji su više od dva puta prekršili mjere samoizolacije, iznio je ove podatke Drinovac.

Avdić se dotaknuo i klastera u Mostaru i poveznice s novim slučajevima.

Što se tiče Mostara, postoji mogućnost lokalnog transfera virusa, što je vrlo opasno. Čini mi se da za sada možemo upratiti svaki slučaj ponaosob kako je i od koga dobio virus, s tim što će nam trebati sve više vremena što se povećava broj slučajeva, jer svaki slučaj traži puno vremena. Jučerašnja dva slučaja možemo svrstati u klaster, a tri još istražujemo s tim da imamo neke poveznice s postojećim klasterom, kazao je Avdić.

Sada su ukupno potvrđeno 63 slučaja u HNŽ-u, a četvero pacijenata su respiratoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *