Nakon snažnog potresa rušit će se i sjeverni toranj zagrebačke katedrale

Zagreb i dalje procjenjuje štetu od snažnog potresa. Dosad su prijavljena oštećenja na više od 28 tisuća objekata. Jedan od statički najugroženijih je zagrebačka katedrala koju čekaju hitni radovi.

S katedrale je pao južni toranj, a naknadna istraživanja otkrila su i kako je pukao i zarotirao se i sjeverni toranj za oko 15 cm. Stoga je opasan i za katedralu, ali i za prolaznike, pa je donesena odluka da bi ga najpametnije bilo ukloniti.

Dvije velike dizalice trebale bi već večeras stići kako bi u jednom dijelu spustile toranj na zemlju. Taj toranj je u jednom komadu težak oko 36 tona.

– Kad smo došli do spoznaje u kakvom je stanju, kad smo dronom posnimili, statičari su rekli svoje mišljenje, obavijestili smo i Ministarstvo kulture… Moramo ga maknuti zbog velike opasnosti, i za samu katedralu, a i za ljude, rekao je Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale.

– Gornji dio zvonika od lanterne pa do vrha je zapravo povezan s dvije velike šipke od 30 milimetara u jednom komadu. On ako pada, on će pasti kao cijeli takav, cijelim teretom će pasti na krovišta ako pada na južnu stranu. Ako pada na sjevernu, opet će napraviti štetu, tako da to moramo maknuti, rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale, prenosi HRT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *