Šefovi špijunskim softverima prate zaposlenike koji rade od kuće

Većina zaposlenika u brojnim državama svijeta uredske su prostore zamijenili kućnim uredima te su po prvi put otkrili pozitivne i negativne strane takva načina života.

Dobro je što se može spavati duže, kao i ne gubiti vrijeme na putovanje do posla, a oni u potpunosti posvećeni poslu koji imaju dobre uvjete, vjerojatno neće osjetiti (veliki) pad produktivnosti.

No, što je s onima kojima je kuća puna i roditeljima koji, osim što rade od doma, u isto vrijeme moraju paziti da njihova djeca prate online nastavu, pripremaju im ručak i slično?

Jasno je kako, i uz najbolju volju i trud, zaposlenici tako ne mogu biti produktivni, što dijelu poslodavaca ne odgovara te dio njih odlučuje konstantno pratiti što zaposlenici rade, prenosi Zimo.co.

Jedan od načina je držati konstantno upaljene programe za komunikaciju i videokonferenciju tako da, kada god šef nešto pita, zaposlenici moraju odmah odgovoriti, kao znak da su prisutni. Također, dio nadređenih od zaposlenika traži konstantnu objavu statusa kako bi znali na čemu trenutačno rade.

Neki su se ipak odlučili na malo radikalnije metode, zbog čega je u posljednje vrijeme i od početka masovnog rada od kuće uvelike povećana prodaja softvera za praćenje i špijunažu.

Šefovi pokušavaju zaposlenicima omogućiti rad od kuće, no pokušavaju i održati razinu sigurnosti i produktivnosti, komentirao je za američke medije Brad Miller, izvršni direktor kompanije za proizvodnju softvera za nadzor InterGuard.

Potražnja za njihovim proizvodima je tako velika da lete s virtualnih polica, a isto su potvrdile i druge tvrtke koje prodaju slične programe za praćenje i nadzor rada na udaljenim računalima.

Poslodavci kao glavni razlog naglašavaju sigurnost jer su u strahu da bi putem privatnog računala hakeri mogli probiti zaštitu i upasti u sustav kompanija, no dio njih jednostavno želi nadgledati što rade njihovi zaposlenici. Prema mailovima koje su vidjeli novinari Bloomberga, a poslao ih je izvršni direktor jedne online banke, dio zaposlenika iskorištava trenutačnu situaciju te se ponašaju kao da su na praznicima.

Zbog toga poslodavci od njih traže instalaciju softvera koji prati što rade – u nekim slučajevima softver prati što pišu na tipkovnici, prati stranice kojima surfaju i svakih 10 minuta uzima snimku zaslona. Time se želi spriječiti da u kućno radno vrijeme zaposlenici surfaju mrežom i čitaju stvari koje nisu važne za posao, da se ne dopisuju putem društvenih mreža i slično, prenosi Zimo.co.

Dok su takve stvari i takav nadzor već godinama provodi u uredima i na poslovnim računalima, sada kada su zaposlenici kući, a često rade i na privatnim računalima, sigurno je da nisu oduševljeni takvim načinom praćenja njihovih aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *