Čerkez: Pokušajmo da ne izlazimo vani od 08:00 do 12:00 sati i da omogućimo penzionerima da podignu penziju

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na redovnoj konferenciji za medije pozvao je sve sugrađane da smanje kretanja od naredne sedmice kada i stariji građani (više od 65 godina) budu išli po penzije.

Naime, penzioneri će od naredne sedmice od ponedjeljka do petka moći od 08:00 do 12:00 sati izaći u grad da podignu penzije, obave neodložne obaveze, odu u trgovinu i prošetaju.

“Važno je podsjetiti sve naše sugrađane da se pridržavamo svih mjera posebno u narednih pet dana kada je omogućeno kretanje građanima do 12:00 sati i zamolio bih sve sugrađane da u tom periodu izbjegnu kretanja pogotovo na mjestima gdje se podižu penzije, poštama, trgovinama”, naglasio je Čerkez.

Naglasio je da su do sada sve mjere pokazale dobre efekte i da je i dalje veoma važno da svi građani poštuju mjere individualne zaštite. Do sada je 289 osoba pozitivno na koronavirus, a danas novih 41 u FBiH.

“Pogotovo sada kada naši stariji sugrađani mogu prošetati, pokušajmo da ne izlazimo vani i da omogućimo njima slobodu kretanja. Pratit ćemo kako se ovo odvija i u skladu s tim ćemo donijeti mjere kako bi doprinijeli stabilnosti situacije. Pozvao bih i sve ljude da smanje kretanja vikendima, roštiljanjima i ne smijemo tolerirati prepuna šetališta koja su evidentna ovih dana”, poručio je Čerkez.

Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove je naglasio kako se i dalje nastavlja 24 satni nadzor sanitarnih inspektora na 15 graničnih prijelaza.

“Ukupno je uzdato 21.554 naloga o samoizolaciji za sve osobe koje su preko Federacije BiH ušli u našu državu. Želim naglasiti da je smanjen broj putnika koji dolaze i riječ je od 50 do 100 razlike dnevno. Jučer je 470 putnika ušlo u BiH preko svih graničnih prijelaza. Sve podatke dostavljamo kantonalnim i federalnim upravama policije i 2.527 osoba je ušlo u BiH koji imaju prebivalište u RS-u i te podatke smo dali inspektoratu RS-a, kao i za 253 osobe koje pripadaju Distriktu Brčko”, zaključio je Ajdinović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *