Hrvatska farmaceutska kompanija bolnicama donirala lijek za COVID-19

Spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom slijedećeg tjedna

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirala je u petak 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat,što je količina dovoljna za liječenje oko 20.000 oboljelih od koronavirusa.

“Lijek je proizveden u Indiji, a dozvolu za uvoz PharmaS je dobio od nadležnih tijela, odnosno HALMED-a, te se nalazi u hrvatskim preporukama za liječenje COVID-19. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe”, navodi se u priopćenju te kompanije.

Dodaju da se uvoz lijeka događao u trenutku kad je Indija kao najveći proizvođač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje koronavirusa.

“Uz izniman napor ljudi iz PhamaSa, veleposlanstva Indije u Hrvatskoj, diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i Ljekarničke Komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom slijedećeg tjedna”, stoji u priopćenju, piše Dalmacija danas.

PharmaS je također, potaknut trenutnom situacijom i velikom potrebom na tržištu, u pogonu u Rakitju pokrenuo proizvodnju antiseptika. Prvih 10.000 bočica pod imenom PharmaSept biti će donirano zdravstvenom osoblju.

“PharmaS se zajedno sa svim svojim djelatnicima uključio u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine, kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kroz kontinuran rad tvornica, pojačanim naporom kod uvoza sirovina i lijekova, te volontiranjem zaposlenika na nekoliko razina”, navode iz PharmaSa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *