Moratorij na kredite samo onima koji su ostali bez primanja

Radi potpunijeg informiranja javnosti kao i dodatnog pojašnjenja donesenih mjera, Agencija za bankarstvo FBiH izdala je priopćenje za javnost u vezi s primjenom moratorija na kredite fizičkih i pravnih osoba.

Agencija za bankarstvo FBiH obavještava javnost i građane kako će biti uveden moratorij ili neka druga olakšica na otplatu kredita svim građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.

Dužnosnici, državni zaposlenici, zaposlenici javnih poduzeća, korisnici proračuna kao i svi drugi kojima se primanja redovito isplaćuju nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorija na otplatu kredita. Izuzetno, i navedene osobe mogu podnijeti zahtjev ukoliko je članu kućanstva smanjena kreditna sposobnost zbog negativnih efekata izvanrednog stanja, a kojima je prilikom odobravanja kredita cijenjena kreditna sposobnost članova kućanstva.

Iz ove agencije kažu kako razumiju strah građana i zahtjeve kojima je dio javnosti tražio moratorij za sve, ali nemoguća je odluka, kojom bi u jednak status bio stavljen zaposlenik koji je ostao bez posla sa zaposlenikom državnog poduzeća koji ima redovite prihode.

Ista logika vrijedi i za pravne osobe, jer sve državne institucije i pravne osobe koja imaju stabilno poslovanje ili čak i povećan promet, ne mogu imati pravo na moratorij. To pravo je predviđeno za pravne osobe kojima je znatno otežano poslovanje kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.

Svi koji mogu plaćati svoje financijske obveze u ovom trenutku to i trebaju raditi, a posebno javni sektor, jer samo na taj način možemo pomoći ugroženima i doprinijeti da se prebrodi ova kriza – napominju iz Agencije za bankarstvo FBiH.

S druge strane, svi građani i pravne osobe koji su pogođeni izravno ili neizravno  negativnim efektima koronavirusa imaju pravo tražiti od svojih banaka moratorij od 90 dana, što je razdoblje u kojem miruje otplata kao i obračun kamata, a potom s bankom mogu dogovarati i druge mjere. Većina banaka je već pripremila procedure za jednostavnu i sigurnu komunikaciju s klijentima.

Banke će i samoinicijativno pokrenuti ove aktivnosti ako utvrde da je klijentova otplatna sposobnost ugrožena ili ne mogu stupiti s  klijentom u kontakt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *