U Čitluku najozbiljnija situacija

U HNŽ je u zadnjih 24 sata na koronavirus testirano je 47 uzoraka od kojih je u ukupno pozitivno 16 pacijenata; u Mostaru 2, Čitluku 10, Jablanici 4, a u Konjicu nije bilo pozitivnih.
Na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite HNŽ medijima su se obratili Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ, prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavod za javno zdravstvo HNŽ te prim. dr. Zoran Karlović, pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar.

Od ukupno oboljelih u HNŽ 60 posto žena, a 40 posto muškaraca.

Avdić je izračunao broj oboljelih u gradovima i općinama prema broju stanovnika tako da je koronavirusom najpogođeniji Čitluk koji ima 139 oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

Nakon toga ide Konjic sa 111.8 pozitivnih na 100 tisuća stanovnika pa Mostar s 22 i Jablanica sa 16.6 pozitivnih na 100 tisuća stanovnika.

Intenzivne epidemiološke mjere se provode u Čitluku i Konjicu, kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Doktor Zoran Karlović, pročelnik Odjela za anesteziologiju reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar kazao je da se izolacijski odjel u HNŽ nalazi u prizemlju stare zgrade Kirurgije u Mostaru.

“Raspolaže s punih 10 kreveta sa svom svojom opremom; od infuzomata, respiratora; invazivnog i neinvazivnog, mobilnog RTG aparata. Ono što je u našoj bolnici bila budućnost preko noći se pretvorilo u sadašnjost”, kaže Karlović.

Ukupno je u respiracijskom centru da sada liječeno 29 bolesnika, a prosječna životna dob im je 50 godina.

“Prosječna životna dob preminulih bolesnika je 62 godine, a 15 ih je otpušteno iz respiracijskog centra”, rekao je Karlović dodavši da su na tom odjelu sada hospitalizirana 4 pacijenta, od kojih je dvoje na potpunom respiracijskoj potpori.

Istaknuo je da je pandemija koronavirusa dokaz da se u jedinice intenzivnog liječenja treba više ulagati.

Upozorio je da ekskluzivne vijesti po medijima često negativno utjecati na građane.

Strože mjere?

U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije dok je zabilježeno 20 kršenja policijskog sata.

Pavlović je kazao kako se razmatra mogućnost zabrane okupljanja više od pet osoba dodavši da je otkazan početak ribolovne sezone te da se nastava otkazuje do daljnjega. piše Hrvatski medijski servis.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *