Vlasnik Violete: Kupio sam respiratore, vlast se mora uključiti da ih dopremimo!

Čorluka je u razgovoru za N1 zatražio intervenciju vlasti i veleposlanstava u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila transportirana iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, kazao je, da je ova tvrtka uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sustav u BiH u uvjetima borbe protiv korona virusa.

Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini. Naveo je da je pokušao opremu kupiti i od europskih proizvođača, ali nitko nije mogao jamčiti isporuku prije kolovoza.

Čorluka je u razgovoru za N1 zatražio intervenciju vlasti i veleposlanstava u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila transportirana iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Problem je što je gužva u prijevozu i od nas već dobavljači traže da vozimo robu koja je spremna, pa sam tražio da se uključe veleposlanstva, da se uključi Vlada, da se uključe banke i ne znam tko više. Amerika i Njemačka nemaju opreme i respiratora, a mi smo uspjeli pronaći i uplatiti. Tažim da se izađe u susret i da se pomogne u organizaciji. U ovoj teškoj situaciji trebamo pomoći zdravstvu Bosne i Hercegovine, ispričao je Ćorluka za N1.

Radi se o značajnim financijskim sredstvima premda je, kako je naglasio naš sugovornik, bio rizik ući u ovakav aranžman.

Mi smo uplatili 400.000 maraka za opremu i izložili smo se velikom riziku, jer prvi put radimo s tim tvrtkama.

Svim bolnicama, odlučili smo se za 38 zdravstvenih ustanova, podijeliti negdje oko 400 jedinica maski, profesionalnih odijela za bolnice i šest respiratora, pojasnio je Ćorluka.

“Neka se politika sada uključi”

Kontakte s vlastima po ovom pitanju već je imao. Konkretnog odgovora – još uvijek nema. Tko će u BiH dopremiti opremu vrijednu blizu pola milijuna maraka?

Ne mogu ja ništa negativno reći, ali su se oni našli nespremni u ovoj situaciji, spori i neodlučni i nitko da preuzme odgovornost i kaže: evo riješit ćemo. Politika treba uključiti veleoslanstva, jer tim zemljama smo mi dobro tržište, svi viškove svoje proizvodnje guraju u Bosnu i Hercegovinu, ali sada u ovoj krizi, kad je nedostajalo robe, samo domaći proizvođači su bili na policama dok je svih uvoznih roba u jednom trenutku nestalo.

Morali bismo se malo više humano uključiti i te tvrtke koje izvoze u BiH da pomognu.

Ovo je samo jedan dio koji sam ja uplatio da potaknem i druge. Mi ćemo još pomagati i tek kad se ovo prevlada trebat će pomoć, jer sami gospodarstvenici neće to moći iznijeti na svojim plećima, dodao je Ćorluka uz napomenu da Violeta posluje u otežanim uvjetima, ali uz spremne sirovine i veliku brigu o zdravlju uposlenika.

Violeta je stabilna i organizirana tvrtka koja se uspješno bori s konkurencijom i raznim nedaćama. Otežano je raditi. Osigurali smo sirovine koje nam u Ploče dolaze brodovima. Ljudi rade pod maskama i u posebnom režimu. Važnije je ostati zdrav nego ostvariti neki profit. Sve je okrenuto očuvanju zdravlja. Valjda će opet nekad moći normalno razmišljati i raditi, zaključio je Ćorluka na kraju razgovora za N1.

Podsjećamo, prema posljednjih informacijama, u Bosni i Hercegovini je potvrđeno blizu 600 slučajeva zaraze korona virusom COVID-19. Smrtnih slučajeva je 17. U svijetu je više od milijun pozitivnih na novi koronavirus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *