Mjere Vlade FBiH nisu stimulativne za očuvanje radnih mjesta i spas firmi

-Analizirajući sadržaj predloženog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojeg je usvojila Vlada Federacije BiH, odmah smo uočili kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne, kako bi se spasila radna mjesta i očuvale firme., stoji u priopćenju za javnost Asocijacije poduzetnika Hercegovine, prenosi HMS.

Istaknuto je da je uočljivo da kriteriji za dobivanje pomoći za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće, te neposredno nakon toga, nisu dovoljno jasni i kod poduzetnika izazivaju dosta negativnih komentara i bojazni kako nisu pogođene prave i učinkovite mjere.

-Nadalje, pošto se kao referentno razdoblje za ostvarivanje pomoći uzima period u kojem su firme uglavnom normalno poslovale, poslodavci izražavaju skepsu u pogledu stvarnih šansi da dobiju pomoć kad ona bude najpotrebnija, a to su naredni mjeseci, koji će ujedno biti presudni za opstanak privrednih subjekata u realnom sektoru, priopćeno je.

Iz APH predlažu da se svim onim sektorima kojima je zabranjen rad ili imaju naglašeno veliki pad prihoda, osigura naknada u visini minimalne bruto plaće, jer se, kako kažu, jedino tako mogu spasiti radna mjesta.

“Treba također preispitati i veći broj predloženih mjera koje idu na ruku poslodavcima koji su ranije bili nesolidni u poslovanju ili su poslovali s gubitcima, jer neke predložene izmjene odredbi u zakonodavstvu i financijsko-bankarskom sektoru upravo idu takvima na ruku, a poslodavci koji su u periodu do izbijanja krize dobro poslovali, ne dobivaju praktično ništa”, stoji u priopćenju.

Istaknuli su dva zahtjeva koje se ne bi smjela ni pod koju cijenu zaobići u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica:

• Realnom sektoru omogućiti neplaćanje minimalnih doprinosa najmanje tri, idealno narednih šest mjeseci
Refundiranje minimalne plaće i doprinosa za zaposlene u onim firmama kojima je naređeno privremeno obustavljanje rada ili je došlo do značajnog pada prihoda
• Obračun i plaćanje PDV-a tek po naplati izdane fakture, zahtjevi su Asocijacije poduzetnika Hercegovine./HMS/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *