Drama u Beogradu: U Institutu za kardiovaskularne bolesti 90 zaraženih koronom – ljekari, sestre i pacijenti

Rezultati koje smo dobili sinoć i jutros bili su porazni, od 250 testova imali smo 67 pozitivnih zaposlenih radnika i 14 pacijenata. To znači da su pacijenti bez simptoma dolazili, da smo ih normalno operirali bez posebne opreme kao da su korona negativni, a u stvari su bili pozitivni na Covid, objelodanio je Bojić

-Situacija na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu postaje sve ozbiljnija iz sata u sat, a prema posljednjim informacijama u njoj je registrirano oko 90 ljudi koji su pozitivni na korona virus, kako među medicinskim osobljem, tako i među pacijentima, kazao je prvi čovjek ove zdravstvene ustanove prof. dr Milovan Bojić na TV Prva.

-Sve je počelo kada je kod četiri pacijenta koja su došla na Institut, utvrđeno da su Covid pozitivni.Istina je za četiri pacijenta, ali se taj broj u međuvremenu značajno povećao. Moram da napomenem da je Institut naša najčistija bolnica, da smo prije drugih, skupa sa dr Pelemišem, počeli da primjenjujemo najrigoroznije mjere da bismo spriječili upad virusa i širenje infekcije. Mi smo u izvanrednom stanju određeni da radimo akutne infarkte za Beograd i šire, kao i sva druga hitna stanja – rekao je Bojić.

Na početku je sve bilo potpuno normalno.

Njih četvore je imalo normalnu krvnu sliku, regularan rendgen, bez temperature, sve im je bilo normalno. Prošli su našu preoperativnu pripremu, otišli su na intervencije, sve je bilo normalno tri-četiri dana dok nisu dobili povišenu temperaturu. Međutim, one su uobičajene za nas, poslije operacije, znali smo s njima da se nosimo. Formirali smo bazu febrilnih i onda smo ih testirali na koronu. Ispostavilo se da su svi pozitivni na korona virus – rekao je Bojić.

To je bio znak za uzbunu.

-To je nama bio znak da te pacijente hitno evakuiramo u korona bolnice, odlučio sam individualno da testiramo sve radnike i pacijente. Međutim, rezultati koje smo dobili sinoć i jutros bili su porazni, od 250 testova imali smo 67 pozitivnih zaposlenih radnika i 14 pacijenata. To znači da su pacijenti bez simptoma dolazili, da smo ih normalno operirali bez posebne opreme kao da su korona negativni, a u stvari su bili pozitivni na Covid – objelodanio je Bojić.

Direktor je referirao situaciju do detalja.

-Prvi oboljeli u našem kadru bili su anesteziolozi, kirurzi, pa se zatim širila infekcija. Kako bismo izbjegli talijanski scenario, da dođemo u začarani krug gdje su inficirani i doktori i pacijenti, a dolaze novi koji mogu da se zaraze. Uspjeli smo da presiječemo. Od 67 zaraženih zdravstvenih radnika 11 su ljekari, ostalo sestre i pomoćni radnici. Od 67 njih 61 nema nikakve simptome, šestoro ima blage simptome, svi su upućeni u domove zdravlja i kod epidemiologa – dodao je Bojić i napomenuo da “sinoć nisu uspjeli da oboljele pacijente pošalju u Covid bolnice, ali da će to uraditi danas”.

Bojić je onda ukazao na još jedan problem.

-Testirali smo pacijente koji čekaju operacije i od njih 17, pet je bilo pozitivnih. Bez ikakvih simptoma. Ovo je samo potvrdilo da na Institut ulaze pacijenti koji su uredni, nemaju nikakve simptome, a zaraženi su – objasnio je direktor Bojić.

Dezinfekcija prostorija je u toku, ali Institut će nastaviti da funkcioniraše.

-Radit ćemo najneodložnije intervencije u zaštitnoj odjeći, kontaktiramo pacijente ako mogu da ne dolaze, da se koliko god mogu telefonom posavjetuju s ljekarima, da se odlože dolasci posebno ove dvije nedjelje kada se infekcija ne može kontrolirati. Najvažnije je bez panike, komunicirati s doktorom, ne mijenjati terapije. Institut ima dovoljno resursa da svakom pruži neodložnu pomoć, ali moramo da budemo s boljom zaštitnom odjećom – zaključio je Bojić prenosi Blic.rs.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *