Entiteti nemaju suglasnost oko aranžmana s MMF-om, Bevanda traži i kantone

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom vrijednom 35,6 milijuna eura biti donesena ove sedmice te upućena u daljnju proceduru. Bevanda je istaknuo da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u Budžet BiH te dodao da je isti slučaj i s aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kojem se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava trebaju se dogovoriti Republika Srpska i Federacija BiH.

-Budući da sam član Fiskalnog vijeća, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu s MMF-om, moram reći da tamo nema suglasnosti između entiteta. Tamo sam također poručio da se nikada neću suglasiti s tim aranžmanom s MMF-om ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni – istakao je Bevanda.

Takav stav on je obrazložio činjenicom da je borba protiv koronavirusa pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i kantone. Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative, kao ministar financija započeo razgovore o uvođenju moratorija na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, kantoni i općine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *