Kako je katastrofa izazvala poplavu brakova, porođaja i razvoda!

Kraj Drugog Svjetskog rata označio je početak mnogih prelijepih ljubavnih priča mladih američkih parova koji su odlagali vjenčanja tijekom rata, pa požurili u brak kada je zavladao mir.

Također, 1946. godina je godina demografske anomalije često zanemaren u promatranju poslijeratne američke povijesti nezapamćen porast razvoda.Ako pogledamo broj sklopljenih brakova u 20. vijeku, jasno nam je koliko je povijest utjecala na odluku parova da se vjenčaju. Broj brakova opao je za vrijeme teškog perioda Velike Depresije.

Nagli porast došao je ulaskom Amerike u Drugi Svjetski rat, kada su se parovi, ponekada brzopleto, vjenčavali pre nego što bi muškarac otišao preko mora na front. “To je bilo odlično vrijeme za momke. – Hej draga idem da pobijedim Hitlera, hoćeš da se vjenčamo?” kaže Nik Volfinger, profesor porodičnih i potrošačkih studija na Univerzitetu u Juti.Broj brakova je ostajao nizak tijekom samih godina rata, zatim opet munjevito porastao odmah po završetku, 1945. godine. Kao rezultat toga, došlo je do takozvanog “Bejbi buma” koji će prominiti Ameriku narednih nekoliko generacija.

I razvodi su zamrli tijekom Velike Depresije, kada većina ljudi nije imala novčanih sredstava za bilo kakve životne promjene. Iako je Drugi Svjetski rat pauzirao raskide brakova također, ubrzo pošto se završio došlo je do ogromnog porasta razvoda, neviđenog do tada u američkom društvu. Te brojke nisu bile nadmašene sve dok sami bejbi bumeri nisu odlučili da počnu da raskidaju svoje brakove.

Rat je spojio mnoge parove, ali je mnoge i razdvojio. Stresna ratna vremena su razorila mnoge krhke veze. Supruge su ostavljale svoje muževe za druge muškarce, dok su ovi bili u Europi ili Aziji, na frontovima. Muževi su napuštali svoje supruge zbog novih djevojaka koje su upoznavali u Engleskoj ili Nemačkoj.Mnogi od tadašnjih parova, koji su se brzopleto uzeli u ime patriotizma, romanse ili drugih želja, rat je ubrzo oprez. Shvaćali su da možda ipak i nisu bili jedno za drugo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *