Zbog koronavirusa evakuiraju se štićenici splitskog doma za umirovljenike

Čak 10 osoba u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivno je na koronavirus. Zato je u utorak navečer organizirana evakuacija oko 50 štićenika u bolnicu na Križinama.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivan Škaričić potvrdio je za Večernje vijesti Nove TV da je na koronavirus pozitivno 10 korisnika tog doma. Dodao je kako je 15-ak korisnika imalo visoku temperaturu već nekoliko dana, te kako su prije dva dana uzeti brisevi danas pokazali pozitivne nalaze.

“Dobili smo pozitivne testove za 10 korisnika. Stožer je odlučio da se ostali štićenici sa tog kata prebace u bolnicu na Križinama”, rekao je Škaričić. Najavio je da će se cijeli kat, na kojem je oko 50 umirovljenika, dezinficirati. Zaposlenici koji su bili u kontaktu sa zaraženima će u samoizolaciju.

Na pitanje kako to da nitko nije reagirao 10-ak dana koliko su umirovljenicii imali simptome ravnatelj odgovara:

“A ja nisam doktor, ja to ne bih objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili u kontaktu sa liječnikom svakodnevno”. 

O zdravstvenom stanju korisnika koji su pozitivni na koronavirus nije želio iznosti detalje. Istaknuo je samo kako se radi o starijim ljudima, koji su već lošijeg zdravstvenog stanja.

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom. U KBC na Križinama će biti transportirano pedesetak umirovljenika koji su uglavnom polupokretni, tj. za kretanje koriste hodalice, štapove i sl.

Kako se doznajemo evakuacija bi trebala trajati cijelu noć. U bolnici tvrde da su dobro pripremljeni i imaju sve uvjete za prihvat bolesnika.

O svemu se oglasio i Stožer Splitsko-dalmatinske županije. 

“Zbog sumnje kako je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus, tijekom večeri pristupilo se izmještanju osoba smještenih na jednom katu Doma za starije i nemoćne. U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, NZJZ-a i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je kako će isti biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus”, rekli su i dodali da će više informacija imati u srijedu ujutro. 

U domu je smješteno 350 štićenika.

“Na jednoj etaži ima pozitivnih, ali nemamo informaciju o kojem se broju radi. U konzultacijama sa strukom radi preventive svih 50 korisnika te etaže bit će prebačeno na Križine. Prostorije će se dezinficirati, a tijekom večeri će se uzeti brisevi od svih korisnika”, rekao je nešto ranije splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Dalmatinskom portalu

Starački dom je u vlasništvu države. 

“Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu s pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost, dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije”, rekao je ministar Vili Beroš za Jutarnji list. (Hina, A.T.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *