Tvrtka iz BiH na tržište plasira lijek protiv koronavirusa

BHRT donosi da “Zada farmaceutikals” proizvodi film tablete, od 200 miligrama, a koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz tvrtke ističu kako nije riječ o novoj molekuli već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Tvrtka je pratila pomno sve oko koronavirusa.

Izvršna direktorica za kvalitetu i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet Alma Salkić rekla je da se krenulo u razvoj navedenog proizvoda koji se prema svim dosadašnjim ispitivanjima pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Rukovoditeljica medicinskog centra Amela Hrnjić-Perolli izjavila je da je lijek trenutno pod lupom svjetske stručne javnosti i prate se studije koje su trenutno u tijeku.

Stručnjaci kažu kako i koronavirus i malarija spadaju u infektivne bolesti.

Simptomi su i kod jedne i kod druge slični, djeluju na respiratorni sustav i prenose se preko životinja, te dodaju da su to bile poveznice zbog kojih su započeli s primjenom ovog lijeka.

Zahida Binakaj iz Komore magistara farmacije Federacije BiH kaže da lijek djeluje na eritoricite uzročnika bolesti, i čim uništava eritorocite uzročnika, na taj način on spriječava opstanak i život virusa.

Lijek Malkovir prvenstveno će biti namijenjen za domaće tržište. Tri tisuće kutija besplatno će dostaviti kliničkim centrima na kojima su hospitalizirane oboljele osobe. Sirovine za proizvodnju, kažu, ima dovoljno.

Generalni direktor kompanije “Zada Pharmaceuticals” Davud Zahirović kazao je da će lijeka biti u dovoljnim količinama.

-Imat ćemo ga oko 20.000 pakiranja. Po procjenama stručnjaka i infektologa s kojima sam osobno komunicirao oni smatraju da će nama trebati oko 5.000 pakiranja – kazao je Zahirović.

Za lijek Malkovir su interes pokazale i strane tvrtke, te kako rade na registraciji ovog lijeka u drugim zemljama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *