Video: Znanstvenici snimkom pokazali kako se širi virus

Znanstvenici sa Sveučilišta „Aalto“ napravili su animaciju koja pokazuje kako kašalj može lako zaraziti ljude u prodavaonici.

Upozoravajuća animacija pokazuje, kako objašnjavaju znanstvenici, da kapljice iz koje u zraku ostaju nekoliko minuta nakon samo jednog kašlja, mogu zaraziti ljude u dva okolna reda, odnosno rafa u supermarketu, prenosi „Blic“. Kompjuterska simulacija pokazuje kako virus s inficirane osobe putuje u zatvorenom prostoru, a čak i kada inficirana osoba ode, za njom ostaje oblak kapljica.

Kako se na snimku vidi, čim se osoba zakašlje, virus se širi kroz prostor. Plave kuglice su dijelovi virusa koji ostaju niže, dok žuti idu iznad od njih. I posle cijelog minuta, kako pokazuje snimka, ogroman broj čestica ostaje u rafu u kome je bila inficirana osoba, a oblak prelazi u slijedeći raf. U drugom minutu, dok najgušći oblak čestica ostaje u prvom rafu, vidi se da se dobar dio čestica ipak širi ne samo na drugi, već i na treći raf.

Poruka znanstvenika koji su sastavili ovu simulaciju jeste da je najbolji način da se zaštitimo taj da što više izbjegavamo gužve koje su karakteristične za supermarkete. Kako dalje objašnjavaju, padanje kapljica na pod može da traje i do nekoliko minuta, a ekstremno male čestice virusa i ne padaju na pod već se kreću zrakom ili ostaju da lebde u njemu ukoliko nema zračnih struja. Neke od tih čestica mogu završiti u respiratornom traktu prolaznika, prenosi Sputnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *