Nenad Stevandić: “Neozbiljnost FBiH provocira izlazak MUP-a RS na entitetsku granicu?”

Šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog stožera za izvanredne situacije Nenad Stevandić rekao je da na graničnim prelazima na području Federacije BiH (FBiH) u vezi s poduzetim mjerama za suzbijanje virusa korona vlada kompletna neozbiljnost, te je izrazio nadu da takvo neodgovorno ponašanje nije provokacija Republici Srpskoj da izvede svoju policiju na međuentitetsku liniju.

“Ne znam da li je to rezultat neozbiljnosti i neodgovornosti FBiH, ili je provokacija da bi se izvela policija na međuentitetsku liniju”, izjavio je Stevandić Srni.

On je naveo da se ova neozbiljnost FBiH odnosi na loš rad tamošnjih inspekcijskih službi, ali kada je riječ o uspostavljanju karantena na granici u punom kapacitetu.

“Ima tu i neprisustvovanja ljekara i pisanja nalaza na daljinu. Sve to rezultira sve većim brojem ljudi zaraženih u FBiH i ta neozbiljnost se posebno odražava na Srpsku. Ako tako nastave, oni kompletno rade protiv zdravlja svih stanovnika BiH”, upozorio je Stevandić.

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za izvanredne situacije pozvao je danas sve organe FBiH na odgovornije ponašanje i potpunu primjenu važećih mjera, naročito za lica koja prelaze granicu BiH.

Tim je upozorio da će štetu od neodgovornog ponašanja da jednako snose i građani FBiH i Srpske.

“Nadležni inspekcijski organi FBiH prestali s izdavanjem rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju, od federalnih inspektora na graničnim prelazima, licima koja imaju prebivalište na teritoriji Srpske, a u BiH dolaze preko graničnih prelaza na teritoriji FBiH”, saopćeno je ranije iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *