Počeo sastanak u zgradi EU u Sarajevu: Hoće li lideri pronaći kompromisno rješenje?

U zgradu Delegacije Europske unije u Sarajevo stigli su lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik te entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Oni će održati sastanak sa zvaničnicima EU i MMF-a, a u vezi s kreditnim aranžmanom u visini od 330 milijuna eura.

Sastanak je sazvan nakon blokade u procesu slanja pisma namjere i dobivanja novčane injekcije jer ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica financija FBiH Jelka Milićević nisu potpisali pismo.

Potpise su stavili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, entitetski premijer Fadil Novalić i Radovan Višković te ministrica financija RS-a Zora Vidović.

Problem je nastao kada je iz HDZ-a saopćeno da se u dogovor s MMF-om pored entiteta trebaju ugraditi i kantoni. Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da to neće biti moguće jer prethodne 22 godine to nikada nije bila praksa prilikom dogovora s MMF-om.

Očekuje se da se u razgovoru s predstavnicima EU i MMF-a pronađe rješenje kako bi BiH nastavila put ka novcu koji je prijeko potreban u vrijeme pandemija koronavirusa i ekonomske krize koja je već pogodila našu zemlju.

Hoće li lideri pronaći kompromisno rješenje znat će se veoma brzo, piše Klix.ba.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Jewell pozvao je bh. vlast da što prije postigne dogovor o raspodjeli 330 milijuna eura, kako bi pomoć što prije stigla. U suprotnom bi ona, kako je istaknuto, mogla biti odgođena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *