Da li Federacija BiH želi spasiti sportske klubove?

Sportska takmičenja u Bosni i Hercegovini su zaustavljena, klubovi nemaju prihode i nalaze se u financijskim problemima kao i većina privrede u Bosni i Hercegovini.

Koliko god neko podcjenjivao značaj sporta u sklopu domaće ekonomije, trebao bi znati da je i u toj oblasti veliki broj radnih mjesta doveden u pitanje. Onih istih koja hrane hiljade porodica. Stoga se i postavlja pitanje hoće li država nešto poduzeti po pitanju spašavanje ove grane.

Kao što je poznato, Vlada FBiH je prema Parlamentu FBiH uputila prijedlog “korona zakona” koji tretira subvencije države prema privredi u ovom entitetu zbog pandemije COVID-19 virusa.

Međutim, prijedlogom zakona dostavljenim od Vlade FBiH izuzeta su udruženja građana od pomoći države, što znači da sportski klubovi (koji su registrirani upravo kao udruženja) neće moći dobiti subvenciju i pomoć države.

Amandman na ovaj član zakona je uputio Klub SDP-a koji traži da se udruženjima, odnosno sportskim klubovima, omogući pomoć od države.

“Federacija BiH već 11 godina nije omogućila sportskim klubovima da se registriraju kao privredna društva, a sada svjesno se dodatno otežava rad sportskih kolektiva jer FBiH ne želi pomoći klubovima koji su jednako pogođeni kao i privreda, a za razliku od većine privrednika klubovi nisu otpuštali svoje radnike”, ističe zastupnik u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić.

Vrlo brzo ćemo saznati hoće li Vlada FBiH podržati ovaj amandman i pomoći klubovima koji redovno izmiruju svoje obaveze prema državi. Mnogi od njih čak izdvajaju više nego pristojna sredstva za PDV, a u slučaju klubova poput FK Sarajevo i FK Željezničar radi se čak o iznosu od oko milijun KM godišnje. Vrijeme je da svi oni, neovisno kojem kantonu pripadaju, konačno dobiju nešto zauzvrat i tako sačuvaju radna mjesta…

Poređenja radi, susjedna Hrvatska namjerava preko Središnjeg državnog ureda za sport ubrizgati u sportske organizacije oko 40 milijuna kuna na ime pomoći. Pametnom dosta.

AUTOR: SportCentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *