Tabela koja prikazuje moguću raspodjelu 330 milijuna eura od MMF-a

Šefovi stranaka SDA, SNSD i HDZ – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, jučer su uspjeli dogovoriti raspodjelu 330 milijuna eura od kredita MMF-a.

Dogovor je postignut uz intervenciju Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH i to u posljednjim trenucima. Novac bi trebao biti korišten u borbi protiv koronavirusa.

Blokada aranžmana nastala je nakon što je HDZ tražio da se u raspodjelu uvrste i kantoni.

Lideru su jučer dogovorili da 62 posto kredita ide FBiH a 38 RS-u, uz to da će oba entiteta dati po pola posto Distriktu Brčko.

Kako je Raport jučer pisao, po ovom dogovoru najveći je dobitnik RS, s obzirom na to da je prema ranijim raspodjelama kredita ovaj entitet dobivao samo 31 posto. Najveći gubitnik je Brčko kojem je do sada išlo uvijek 3,5 posto, a sada će dobiti jedan.

Što se tiče kantona, Čović je jučer izjavio da će pola novca od iznosa koji je pripao Federaciji BiH biti uplaćeno kantonima, a Izetbegović je naveo da će se to raditi po kriteriju broja stanovnika. Ako na to pristane HDZ.

Adi Ćerimagić, analitičar ugledne i utjecajne organizacije ESI (Europska inicijativa za stabilnost), objavio je tabelu rasporeda novca.

AUTOR: Raport.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *