Starija osoba preboljela koronu, a nije bila niti svjesna da je zaražena

Serološka testiranja za dvoje članova porodice 76-godišnje Goraždanke, koja je prije nekoliko dana smještena na kliniku u Podhrastovima, pokazali su da su oni preboljeli korona virus, a da nisu bili ni svjesni da su zaraženi. Analizom koja pokazuje prisustvo antitijela u organizmu, kao rezultata borbe s virusom, demantirane su i špekulacije da je pacijentkinja zaražena unutar Kantonalne bolnice Goražde.

-To je nešto što je zdrava logika bila i što se moralo očekivati. Ovo su prva dva pacijenta kojima smo radili serološke nalaze ove vrste u ovom dijelu BiH, a to je na UKC Sarajevo počelo da se radi tek prije nekoliko dana. Radi se o novoj metodi kojom je dokazano da su i jedno i drugo preležali zarazu i dokazali smo da, nažalost, u Goraždu postoji jedan novi klaster koji je prisutan od prve polovine ožujka, kroz koji je prošlo vjerojatno i dosta asimptomatskih pacijenata, odnosno pacijenata koji su bili zaraženi, a nisu imali simptome – rekao je za Avaz šef Izolatorija i Trijažnog odjela Kantonalne bolnice Goražde, dr Damir Baždarević.

Nulti pacijent novog klastera nije poznat, ali slijedi epidemiološka istraga osoba s kojima su u kontaktu bili unuk i kćerka zaražene pacijentkinje. Ona je dobrog zdravstvenog stanja i za nekoliko dana će biti ponovo testirana, kada će biti poznato da li je i izliječena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *