Proizveden prvi domaći respirator

Firma TMD Group iz Gradačca je izradila prvi respirator za pacijente s problemima disajnih puteva proizveden u BiH. Kako nam je rekao direktor ove firme Adem Hanić, radi se tek o prototipu.

-Tek smo danas dobili sve komponente za respirator tako da tek sada možemo početi s testiranjima. Moramo biti apsolutno sigurni da se radi o pouzdanom proizvodu. Međutim, moram istaći da je na izradi respiratora radilo naših četrdesetak inženjera. Također, u izradu respiratora bili su uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci s UKC Tuzla, tako da se nadam da ćemo ispuniti naš cilj, a to je da proizvedemo respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH – kazao je Hanić.

On je opisao i kako je začeta ideja o proizvodnji prvog bh. respiratora.

-Kao što sam rekao, u našoj firmi radi oko 40 vrhunskih inženjera i palo nam je na pamet da bi i mi mogli dati svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa. Tako je krenula cijela priča. Moramo se i pohvaliti, mi smo prva firma iz oblasti autoindustrije, možda i u svijetu, koja je izradila respirator. Tek sad je Donald Trump dao nalog fabrikama iz oblasti autoindustrije da se i one uključe u proizvodnju respiratora – dodao je Hanić.

Međutim, nije želio govoriti o tome kada bi se ovaj respirator mogao naći na tržištu, jer, kako je ponovio, prvo se moraju obaviti sva potrebna testiranja.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *