Pet bolesnika u SKB Mostar na respiratoru u teškom stanju

Tijekom jučerašnjeg dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 je testirano 179 uzoraka. Od toga su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na prisustvo koronavirusa pozitivne tri osobe, od kojih su dvije iz Mostara i jedna osoba iz Čitluka.
Ove podatke je na konferenciji za medije Kriznog štaba tog kantona iznio je glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK Pero Ćiro Pavlović. On je na početku kazao kako je u mostarskoj bolnici preminuo svećenik iz Međugorja koji je bio zaražen koronavirusom, navodeći kako je imao teška kronična oboljenja od ranije.

”U bolnici u Mostaru su trenutno 22 bolesnika, od toga je pet bolesnika na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja. Ukupno 12 bolesnika je na potpornoj terapiji kisika dok su ostali stabilni i bez pogoršanja”, kazao je Pavlović iznoseći izvještaj iz SKB-a Mostar.

U protekla 24 sata, kako naglašava, kantonalni i općinski sanitarni inspektori su izrekli 15 rješenja o izolaciji što je ukupno do sada 2.643 rješenja u HNK, među kojima je 11 pripadnika MUP-a.

Prema izvještaju MUP-a HNK, nije bilo prekršitelja rješenja o izolaciji, dok je pet osoba prekršilo zabranu kretanja i to na području Konjica.

Stanje u općini Stolac, gdje je prvozaražena osoba registrirana u “Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom”, sada je stabilno, kazao je direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Tvrdi kako je u proteklih pet dana, od kada je Krizni štab donio naredbu da se testiraju svi zaposlenici domova sa starim i nemoćnim, u prvoj turi od deset testiranih jedan test bio pozitivan, o čemu je Klix.ba izvijestio toga dana.

”Radilo se o djelatnici koja dolazi s područja Republike Srpske. Otkrili smo primarne kontakte i stavili ih u izolaciju. U dogovoru sa Zavodom za mikrobiologiju svaki dan testiramo tridesetak uzoraka. Testirana je 71 osoba i svi su bili negativni osim prvozaražene”, rekao je Raguž.

Naglasio je kako su testirani svi najrizičniji slučajevi među štićenicima i da su rezultati testova bili negativni što svjedoči da je stanje u tom gradu stabilno.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanski kanton je najugroženiji u FBiH s 220 zaraženih osoba i deset smrtnih slučajeva.

Zbog toga nadležne institucije provode restriktivne mjere u borbi protiv širenja zaraze, među kojima je izdata i naredba da se testiraju radnici i korisnici svih staračkih domova i sličnih ustanova koje se brinu o nemoćnim osobama.

Zbog teškog epidemiološkog stanja u HNK je 10. aprila zabranjeno kretanje građanima van mjesta prebivališta, što je svojevrsna mjera zaštite od daljnjeg širenja koronavirusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *