Moguće je otvaranje frizerskih salona, ali i igranje nogometnih utakmica

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez najavio je na današnjoj konferenciji da će od idućeg tjedna početi s ublažavanjem mjera.

Kakve planove imaju članovi Kriznog stožera za naredni period, otkrio je za Avaz.ba načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak.

– U Stožeru su stručnjaci od virusologa do epidemiologa, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, i oni su zaduženi prošlog tjedna da pripreme određene scenarije kako i u kojim se uvjetima mjere mogu olakšati. Iduće tjedan će, najvjerojatnije, biti olakšica za umirovljenike, odnosno za starije od 65 godina, i za mlađe od 18, odnosno za maloljetnike.Ako ostane ovakav, zadovoljavajući trend, mjere će sigurno biti olakšane – rekao je Solak.

Prošlo je 14 dana od kada su umirovljenici prvi put izašli iz izolacije kako bi podigli mirovine, obavili kupovinu, platili račune…

– Od tog dana, broj oboljelih umirovljenika manji je nego dan prije nego što su podizali mirovine. To su ohrabrujući podaci i možemo olakšati tu mjeru što se tiče njihove zabrane izlaska. Umirovljenici su se pokazali odgovornima – rekao je Solak.

Dodao je da će Stožer zasjedati ovaj tjedan i tada će biti donesena definitivna odluka.

– Što se tiče malih obrtničkih radnji, moguće je i popuštanje mjera koje se odnose na njih. To se odnosi i na frizerske salone, kozmetičke salone i one koji imaju jednog do dva uposlenika. Ali, ostaje na snazi poštivanje protokola nošenja maski, zaštitnih rukavica i držanja socijalne distance – rekao je Solak.

Svakog dana se radi analiza
Konkretno o datumima Solak nije mogao govoriti. Istaknuo je da se svakog dana radi analiza i prate se trendovi.

– Razgovarali smo o svim mjerama koje su na snazi. Govorili smo i o mjerama koje bi se mogle popustiti, ali ne možemo govoriti konkretno o datumima. Naprimjer, ako se otvore frizerski saloni, morat će se praviti pregrade između stolica, u jednoj prostoriji neće moći boraviti više od dvoje ljudi, poslije svakog šišanja sve će se, od stolice do makaza, morati dezinficirati… – pojasnio je Solak.

Nastavak liga
Posljednje mjere popustit će se u ugostiteljskim objektima, jer se tu okupljaju građani.

– Spominjali smo i utakmice. Razmatramo hoće li se dozvoliti nastavak liga, ali pod nekim određenim uvjetima, kao što su prazne tribine, da sportaši budu u samoizolaciji… Bit će raznih uvjeta. Pokušavamo naći model kako primjenjivati neku mjeru kako olakšati, ali da se ne ugrozi zdravlje – rekao je Solak, piše Avaz.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *