MMF upozorio političare u vezi s moratorijem na kredite, Centralna banka mora biti neovisna

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini izjavio je da bankarski sektor u Bosni i Hercegovini igra ključnu ulogu u pomaganju da ekonomija prebrodi a na kraju i da se oporavi od krize izazvane COVID-19. Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) i Agencija za bankarstvo Republike Srpske (BARS) su najavile ciljani moratorij na otplatu kredita za fizička i pravna lica koja su kao rezultat pandemije ostala bez svojih prihoda.

Nakon što je u ponedjeljak Bosni i Hercegovini odobrio 333 milijuna eura hitne pomoći, MMF će sada usmjeriti svoju pažnju na pregovaranje novog, višegodišnjeg aranžmana s vlastima.

“Neovisnost FBA, BARS i Centralne banke BiH će biti on najveće važnosti u bilo kojem novom aranžmanu”, jasna je poruka bh. političarima poput Milorada Dodika koji je najveći zagovornik uzimanja sredstava iz Centralne banke BiH, piše Klix.ba.

Inače, Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici nije usvojilo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članovi Vijeća ministara BiH koji nisu glasali za ovu odluku su bili Bisera Turković, Dževad Mahmutović i Sifet Podžić.

U izjavi za naš portal Mahmutović je objasnio da je ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda odbio da se pozove na član 39. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH uz obrazloženje da bi to razvuklo procedure.

Isto tako, navodi on, u odluci su navedeni kantoni, što, kako kaže, nije u redu, jer oni nisu subjekti međunarodnog zaduženja. I kada idu sami da se zadužuju, napominje, FBiH se za njih zaduži i vraća dug.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *