SNSD I HDZ PANIČARE, A MAHMUTOVIĆ OBJAŠNJAVA: “Tri su razloga za odbijanje Bevandinog prijedloga”

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović obrazložio je za Vijesti.ba zbog čega je danas na sjednici Vijeća ministara bio protiv Odluke o prihvaćanju zaduženja prema MMF-u u okviru Instrumenta za brzo financiranje.

Podsjetimo, Odluka o povlačenju 330 milijuna eura od MMF-a nije usvojena, a osim Mahmutovića, nisu je podržali ni ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kao ni ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Mahmutović kaže da postoje najmanje tri razloga zbog kojih je tako postupio, a kao prvi je naveo da zaduživanje nije bilo zasnovano ni na kakvom zakonu.

-Bilo kakvo zaduživanje kad se država vani zadužuje, radi se po Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, i na osnovu njega je uvijek dosad bilo povlačenje sredstava iz MMF-a. U preambuli ove odluke pozivalo se samo na Zakon o Vijeću ministara i ovlasti da donosi odluke. Vijeće ministara ima pravo da donosi odluke, ali one moraju na nečemu biti i zasnovane – kaže Mahmutović.

Drugi je razlog, pojašnjava, što su se u Odluci pojavili kantoni kao subjekti zaduženja.

-Vijeće ministara ovom je odlukom u stvari raspoređivalo sredstva u FBiH, što nije u skladu s Pismom namjere, jer u njemu piše da će FBiH rasporediti sredstva odlukama svog Parlamenta. Država nema nikakvog osnova da govori FBiH kako će ona rasporediti pare, a da to istovremeno ne govori i entitetu RS – navodi Mahmutović.

Kako je pojasnio, entitetima se dodjeljuju sredstva, “oni se zadužuju, oni će ih vraćati, pa nek ih onda oni i raspoređuju”.

Sporan je, kaže Mahmutović, bio i Brčko distrikt, kojem bi, na osnovu predložene odluke, entiteti kao poklon davali po pola procenta od ukupno 330 milijuna eura. Ili bi Brčko distrikt morao podnijeti zahtjev da se zaduži kod entiteta.

-Kada se rade alokacije ovakvih sredstava iz međunarodnih institucija, onda se one alociraju na entitete i Brčko distrikt – koji se ovdje može pojavljivati kao neko ko prima sredstva. Ali također, Brčko distrikt treba da se obaveže i da vrati ta sredstva. No, toga nije bilo u ovoj odluci koja se našla pred nama – navodi Mahmutović.

Međutim, nastavlja naš sugovornik, bespotrebno se u medijima podigla prašina jer je ovakav prijedlog moguće “ispeglati” i vrlo ga brzo usvojiti.

-Znam da ministrica Turković već radi na tome i da ide prema predsjedavajućem Vijeća ministara BiH s prijedlogom kako ovo popraviti. Ta odluka može se i do mraka usvojiti. Ne bi bilo prvi put da mi u toku noći glasamo za kojekakve hitne odluke. Radi se o nekim stvarima koje su tehničke, ali i suštinske naravi i koje se lako mogu riješiti, da svi budu zadovoljni – dodaje Mahmutović.

Naglašava da je ministru financija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi još jutros, prije glasanja na sjednici Vijeća ministara BiH, ministrica Turković predložila da se određene stvari poprave.

-Ministar Bevanda je taj njen prijedlog odbio i dao svoje obrazloženje, s kojim se mi ne slažemo – zaključuje Mahmutović u razgovoru za Vijesti.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *