Najmasovnija sjetva: Masovni radovi na dugo zapuštenoj zemlji

U prvoj fazi sjetve siju se krumpir, grah, boranija, krastavci, mrkva, luk i žitarice, a u drugoj fazi uskoro će početi zasađivanje rasada paprike, paradajza i kupusa.

Ovog proljeća, u vrijeme epidemije izazvane virusom korona i izvanredne situacije, u srebreničkim selima obavlja se najmasovnija sjetva nakon završetka rata.

U skoro svim selima čuje se brujanje i vide se traktori i motokultivatori koji oru dugo zapuštenu zemlju.

Mnogo veće obradive površine biće zasijane ovog proljeća nego prethodnih godina, a prema riječima nekoliko poljoprivrednika, ima više razloga što je do toga došlo.

Jedan od razloga je svježe ratno iskustvo i sjećanje na nestašicu hrane koje izaziva zabrinutost i strah da zbog “rata” s nevidljivim neprijateljem – virusom, može nastupiti kriza za hranu.

Drugi razlog su donacije sjemenskog materijala i drugi poticaji za proljetnu sjetvu.

Zatim, ljudi koriste neočekivano slobodno vrijeme i izlaze iz kućne izolacije na njive da urade nešto korisno za sebe i porodicu, održavajući tako kondiciju, a ujedno da osiguraju zdravo povrće i voće za ishranu u narednim mjesecima.

Bez obzira o kojim razlozima je riječ, mnogi su teretanu zamijenili motikom i ove godine biće zasijane znatno veće površine i proizvedene veće količine zdrave hrane na srebreničkim njivama nego prethodnih sezona.

Mnogi su iz došli iz gradova na sela da izolaciju i neaktivnost u stanovima zamijene kretanjem i radom na svojim seoskim imanjima i neki su nakon više decenija pauze počeli ponovo da obrađuju svoju zemlju i siju povrće i sade voće. Neki su se vratili iz inostranstva i sklonili se u zavičaj gdje se osjećaju najsigurnije i počinju da obrađuju svoja zapuštena imanja.

U prvoj fazi sjetve siju se krumpir, grah, boranija, krastavci, mrkva, luk i žitarice, a u drugoj fazi uskoro će početi zasađivanje rasada paprike, paradajza i kupusa.

Ohrabruje što se na njivama vidi dosta mladih koji nemaju nikakvo poljoprivredno iskustvo i prvi put uzimaju motiku u ruke.

Načelnik za privredu općine Srebrenica Cvijetin Maksimović ocijenio je za Srnu da motiv za obimniju sjetvu daje i subvencija općine od 50 posto vrijednosti kupljenog sjemenskog materijala i vještačkog đubriva svakom domaćinstvu koje zasije više od dva duluma površine na osnovu dostavljanja fiskalnog računa.

On je istakao da je taj poticaj limitiran na maksimalno 500 KM po domaćinstvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *