Ante Kvesić: Ovo nisu niti prvi, a nadam se niti posljednji napadi na mene

.

Za Večernji list ravnatelj Kvesić otkriva i kako bi, da se ponovno rodi, opet bio dječji kirurg, je li lakše biti menadžer ili liječnik, govori i kako će se istinska važnost ove medicinske ustanove vidjeti tek u budućnosti, o specijalizacijama i obrazovanju mladih liječničkih kadrova koje mu, kako ističe, zbog brojnosti mnogi spočitavaju… Navodi i kako je izgradnja nove zgrade Klinike za pedijatriju već dulje vrijeme prioritetni projekt SKB-a, ali i suvremene metode liječenja.

Mislite li da u svim ovim napadima na bolnicu i vas osobno ima i političke, pa i konkurencijske pozadine?

Kada god imate ovakav neprekidan napad koji se ponavlja iz dana u dan, jasno je da u tome nešto ima. To nešto je, kako reče ministar Beroš, “peta kolona”. Neki sigurno neki ne vole što danas u Mostaru postoji suvremena bolnica. Možda je to i prikriveni razlog dijela napada. Što se mene tiče, nije mi ni prvi put, a nadam se, ni posljednji. Moja savjest je mirna i radim koliko mogu za dobrobit bolnice, svog naroda i drugih koji se liječe u SKB-u Mostar. Naglasio bih s ponosom kako se u našoj bolnici također godinama liječe i drugi narodi – činjenica je to koja se često i namjerno izostavlja.

Brojni su donatori novca i opreme u SKB-u. Pokazala se solidarnost i humanost!?

Uistinu sam ugodno iznenađen brojnim pojedincima i gospodarstvenicima koji su priskočili upomoć i doniraju nam najviše novac, a mnogi i opremu. Ne želim nikoga isticati jer nam je svaka donacija jednako vrijedna, kako one od 2 KM pozivajući humanitarni broj pa sve do tvrtke koja je uplatila 200.000 KM. Samo poziva zabilježeno je više od 30.000. Brojnost donacija i poziva dokazuje da su bolnica i narod na istoj strani i u istoj zajedničkoj borbi bez obzira koliko to neki pokušavali narušiti. Koliko god je važan financijski dio, lijepo je osjetiti potporu širokog broja ljudi. Sve donacije transparentno objavljujemo na web-stranici naše bolnice te smo time u samom svjetskom vrhu kada je u pitanju transparentnost. Pokušajte naći popise donacija i iznose točne u fening, lipu ili cent kod brojnih svjetskih poznatih bolnica. Neće ih biti lako pronaći.

Dugo su prisutni problemi s financiranjem SKB-a. Zna se da ovoj bolnici gravitiraju pacijenti iz nekoliko županija. Ima li rješenja i kako dalje funkcionirati?

To je valjda predmet kojim se najviše bavim, a možda su neke negativne konotacije upravo vezane za ovu točku. Cijela priča veoma je jednostavna. Nažalost, mi nikada nismo imali zaokružen sustav financiranja, nego se plaćanje vrši u paušalnim iznosima ne uzimajući u obzir količinu i vrstu izvršenih usluga. Znači, koliko je god bolnica s uvođenjem novih usluga išla unaprijed, sustav financiranja nije ih pratio. Glavni razlog naših dugovanja jest što suosnivači bolnice, četiri županije i Vlada FBiH, nisu prihvatili svoje obveze i nisu nas uvrstili u svoje proračune. Ove godine su nas, istina, prvi put nakon 20 godina, Vlada FBiH i Vlada HNŽ-a uvrstile u svoj proračun. Godinama smo pozivali na iznalaženje rješenja za navedeno, jer mi ne uspijemo naplatiti oko 20 posto izvršenih usluga svake godine i to je razlog gomilanja našeg duga. Dugove koje imamo mogli bismo riješiti kroz Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova i na tome godinama radim. Jednostavno, mi želimo da nam sustav plati koliko uradimo. Za to se borimo svih ovih godina. Nakon svega rečenog, opet se moram vratiti na pomoć Hrvatske i reći: da nije njihove pomoći svake godine, mi bismo stali u puno segmenata rada.

Koliko kroz SKB Mostar dnevno prođe pacijenata, koliko se obavi pregleda, pretraga, operacija…?

Mi smo bolnica koja odgovara na 90 posto potreba naših pacijenata. Mnogo toga uveli smo posljednjih godina. Broj specijalističko-konzultativnih pregleda u 2019. iznosio je 283.462 tisuće, broj hospitalizacija 27.147, a izveli smo 8104 operativna zahvata. Sve ove brojke bile su znatno manje prije deset godina. Primjerice, 2009. imali smo 174.647 specijalističkih pregleda. Znači, sada radimo 108.815 više pregleda nego prije deset godina. Podaci govore sami za sebe, pametnome dosta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *