[VIDEO] NESVAKIDAŠNJI PRIZOR Divlje svinje uz pratnju ribara doplivale do obale kod Makarske

Makarski ribari uočili su i snimili dvije divlje svinje u naponu snage koje sigurnim zaveslajima plivaju do kopna. Zabilježili su trenutak dok plivaju, nisu ih uznemiravali, pa su životinje sigurno i isplivale na kopno i nestale u šumi. Kako je to izgledalo, ispričali su za Morski.hr Mario Radojković i Slobodan Batinić iz Makarske.

– Primijetili smo ih kod Promajne, dok smo lovili ribu s broda, 200 m od obale. Dva manja vepra, oko 30-ak kg. Doplivali su do obale i nestali u šumi – kazao je Mario Radojković, koji smatra da su doplivali s otoka Brača.

– Predivan je bio osjećaj vidjeti ih. Nije prvi put. Plivali su od otoka prema obali Promajne – ispričao nam je Slobodan Batinić.

Poznato je da su sve vrste svinja, pa i ove divlje, izvrsni su plivači i traženje novih staništa u njihovom svijetu nije ništa novo. Ono što nam se čini novim jest činjenica da te životinje sve češće viđamo u moru pri prelasku miljama dalekih destinacija. Ali u stvarnosti je statistički puno veća vjerojatnost da ćete u moru ugledati divlju svinju, nego će vama i vašim praunucima ikad nešto nažao napraviti morski pas!

Divljim svinjama nije problem plivati 12 sati, preplivati i 15-ak nautičkih milja ili oko 27 kilometara, tako da nimalo nije rijedak slučaj da ih ribari uoče po moru. Plivaju u potrazi za novim staništima gdje će imati dovoljno hrane za sebe i potomke pa ih sve češće sreću nautičari.

Divlje svinje su nekad, doista rijetko plivale do otoka. To su radile kad ih je tjerala potreba. Posljednji masovni slučaj zabilježen je tijekom Domovinskog rata, kad su bježeći iz ratom ugrožene Like, detonacija i straha, krenule plivati između kopna i otoka Krka. Nakon svinja, istu životinjsko – izbjegličku rutu prebjega nastavili su i medvjedi.

Vjerojatno ih ima i na većini pošumljenih otoka. Glavni razlog je za to što se otočani sve manje bave poljoprivredom i sve ih manje tamo živi, a makija je idealno stanište za divlje svinje. Međutim, kako su svejedi, nije čudo da uništavaju poljoprivredne površine i mogu biti velik problem.

Inače, veprovi su dnevna divljač, ali može promjeniti obrasce ponašanja u slučaju uznemiravanja. Osjetila su im izvanredno razvijena – posebno sluh i njuh, dok je vid slabiji. Divlja svinja je opasna životinja, plaha dok joj ne prijeti direktna opasnost od čovjeka, a tada se veprovima i krmačama s mladima treba micati s puta na vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *