Krenula prva faza popuštanja mjera: Ponovno rade trgovine odjećom, voze autobusi…

Od danas se počinju primjenjivati nove Odluke Stožera civilne zaštite RH. Naravno, riječ je o izvršenju mjera koje su planirane za prvu fazu svojevrsnog vraćanja u koliko-toliko normalni život, a koje će se nastaviti idućih tjedana ako se pokaže da je epidemiološka situacija pod kontrolom. Ukratko, ako i nadalje kao pojedinci i društvo budemo odgovorni prema sebi i drugima.

Preporuka je da se odjeća isprobava u kućnom okruženju
Trgovine prehrambenim proizvodima, ali i oni dućani s robom koji nisu u sklopu trgovačkih centara mogu nastaviti s radom nakon više od mjesec dana, no uz neka ograničenja. Okvirni maksimalni broj kupaca u nekom prostoru računa se po formuli 15 kupaca na sto metara kvadratnih neto površine (dakle slobodnog prostora, bez izloga te stalaka). Ako je to moguće, potrebno je organizirati rad u dvije smjene, s pauzom od najmanje sat vremena između za dezinfekciju prostora. Preporuka je da se odjeća isprobava u kućnom okruženju, a ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba se mora spremiti u za to predviđen prostor na pet dana prije ponovnog stavljanja u prodaju. U trgovinama koje imaju košare ili kolica preporuka je limitirati njihov broj na maksimalno dopušteni broj kupaca koji se mogu zadržati u tom prostoru ovisno o veličini dućana…

Nadopunjena je Odluka o posebnom načinu rada tržnica te se nadalje mogu prodavati konzumna jaja, med i pčelinji proizvodi, a dopušta se prodaja voća, povrća i cvijeća od 5 do 8 sati ujutro.

Konačno, kreće ponovno javni putnički prijevoz: preporuka je postavljanje pleksiglasa između vozača i putnika, a uz niz ostalih, danas već uobičajenih sigurnosnih mjera (održavanje higijene, pranje ruku,…), novost je preporuka da u jednom redu treba sjediti jedna osoba, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

Kako će voziti autobusi na splitskom, trogirskom i omiškom području
Danas se ponovno uspostavlja javni prijevoz putnika na redovnim linijama uz naplatu putnih karata, a sukladno tome prestaje prijevoz na posebnim linijama, a koji je bio besplatan uz predočenje propusnica odnosno iskaznica civilne zaštite.

Promet je danas također izvijestio da će od ponedjeljka (27.04.) sva prodajna mjesta ove tvrtke raditi po uobičajenom radnom vremenu. Svi putnici koji su kupili pokaznu markicu za ožujak ostvaruju pravo vožnje do nedjelje 10.05.2020.

Napominju da će svim putnicima koji kupe pokaznu kartu za svibanj na istoj biti otisnut broj ‘4’ umjesto ‘5’ i to u svrhu racionalizacije troškova poslovanja – koristit će se pokazne markice tiskane za travanj koje zbog prekida javnog prijevoza nisu puštene u prodaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *