Što je ustvari nabavio Fikret Hodžić? Novac je direktno uplatio Solak s računa Civilne zaštite

Spornu nabavku 100 respiratora preko kompanije TV voditelja Fikreta Hodžića „Srebrena malina“ potpisao je Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, iznos od 10, 5 milijuna KM uplaćen je direktno s računa Civilne zaštite Federacije BiH, potvrđeno je za Raport.

Ovim potezom Fahrudin Solak, uz pomoć premijera Federacije BiH Fadila Novalića, izbjegao je procedure koje nalaže Federalni stožer civilne zaštite, ali i pitanja koja bi mogla postaviti komandantica stožera i ministrica financija Jelka Miličević.

Osim što je cijeli posao urađen mimo procedura, sumnjiva je i u najmanju ruku nevjerojatna suma koja je Hodžiću isplaćena za posao.

Prostom računicom dođe se do zaključka da je jedan respirator koštao 105.000 KM!? Kada se te cijene usporede s ranijim nabavkama može se zaključiti da Hodžić nije imao najpovoljniju ponudu ili su cijene napumpane?

Na primjer, vlasnik kompanije „Violeta“ Petar Ćorluka nedavno je nabavio medicinske opreme u vrijednosti od 400.000 KM. Za to je dobio: 6 respiratora, 100.000 komada troslojnih zaštitnih maski, 5.000 kom KN95 maski za liječnike, 15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitne naočale, štitnici za lice.

Inače, cijene respiratora kreću se od 20.000 do 30.000 dolara. To nam je potvrdilo nekoliko privrednika koji su se nudili da uvezu respiratore po znatno nižim cijenama, manjim i od 40.000 KM s plaćenim PDV-om.

Također, Hodžić je za prijevoz respiratora platio avion FlyBosnie 150.000 KM.

Međutim, pored svih ovih, upitno je i što su “Srebrena malina” uvezla u BiH!n Sudeći prema onome što je stiglo na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a što se može vidjeti na fotografiji iz šifre koja se nalazi na paketima, nisu čak nabavljeni ni pravi respiratori nego portable verzije respiratora za hitne slučajeve?!

Takvi respiratori, prema onome što je Raport našao na internetu, koštaju od 3.000 dolara.

Zanimljivo je da, prema našim saznanjima, Hodžićeva kompanija nije imala djelatnost za uvoz medicinske opreme, ali je nekim čudom to uspjela dobiti kada je krenuo u ovaj posao.

Također, oprema je stigla malo ranije nego predviđeno, što je Solaka zateklo u Konjicu. Upravo zbog toga, kako su neki mediji objavili, navodno je požurio na aerodrom kako bi se slikao i dočekao respiratore. U tome ga je spriječila saobraćajna nesreća u kojoj je zadobio otvoreni prijelom ruke, zbog čeka je operiran u KCUS-u isti dan.

U svom saopćenju, Hodžić se pohvalio se svojim vezama iz Kine tvrdeći da bez njega respiratori ne bi došli ni do oktobra. Na ponudi koja je u prilogu teksta, jasno stoji da je isporuka respiratora iz Kine za 3-5 tjedana!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *