Od 4. svibnja u HNŽ-u ponovno će raditi frizeri, cvjećarnice, kozmetički saloni, ali uz strogo poštivanje mjera

Stožer civilne zaštite HNŽ-a najavljuje popuštanje mjera od 4. svibnja za male obrte/zanatske radnje, cvjećarnice, urari, postolari, frizerski saloni, kozmetički saloni, te dopušta okupljanje do 10 osoba, umjesto dosadašnjih 5. Također stariji od 65 i mlađi od 18 godina moći će izlaziti i nedjeljom.

Federalni ministar zdravstva dr. Vjekoslav Mandić na današnjoj konferenciji za medije Federalnog stožera civilne zaštite upozorio je bh. građane da ublažavanje mjera ne shvate kao prestanak pandemije te zamolio da se i dalje pridržavaju zaštitnih i preventivnih mjera.

“Pandemija nije gotova”

“Molim da se pridržavate mjera, fizičke distance, nošenja maski i rukavica i ograničenja okupljanja jer tako mjere jesu ublažene, a bit će i dalje, ali nemojte to shvatiti kao razlogom za okupljanja za prvosvibanjske praznike jer tako samo možemo pogoršati situaciju”, poručio je federalni ministar zdravstva.

Dr. Davor Pehar, član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, potvrdio je da se pozitivan trend u borbi protiv koronavirusa, koji traje nekoliko dana, nastavlja i danas.

U 24 protekla sata 687 osoba je testirano, a od 18 osoba je pozitivno. U FBiH do sada je testirano 15.745 uzoraka, a 875 osoba pozitivno je na COVID-19. I dalje primjećujemo da se virus nešto češće pojavljuje kod žena – 54%”, rekao je Pehar.

Daljnje popuštanje mjera najavili su U HNŽ-u, gdje se razdoblje kretanja za starije od 65 dopušta i nedjeljom od 08 do 13 sati, a mlađima od 18 godina od 14 do 20 sati.

U HNŽ-u se otvaraju obrti od 4. svibnja

Stožer civilne zaštite HNŽ-a od 4. svibnja stavlja izvan snage i raniju zapovijed koja se odnosi na zabranu okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu, tako da se dopušta okupljanje najviše 10 osoba na jednom mjestu, uz obvezno poštivanje epidemioloških mjera (fizička distanca, maske, rukavice).

Također, od 4. svibnja izvan snage je i ranija zapovijed koja se odnosi na zabranu rada malih obrta/zanatskih radnji (cvjećarnice, urari, postolari, frizerski saloni, kozmetički saloni…), uz obvezno poštivanje preporučenih epidemioloških zaštitnih mjera (fizička distanca, maske, rukavice, osnovna higijena…), s tim da frizerski i kozmetički saloni kao i srodne im djelatnosti moraju poštivati i posebne epidemiološke mjere, poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i ručnika i sl.

Iz ovog županijskog stožera kazali su da ubuduće nema potrebe ni za svakodnevnom konferencijom za medije te je ista sada najavljena jednom tjedno, svake srijede.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *