Zajko Zeba: Osim Grbavice nekako sam najviše volio igrati u Širokom Brijegu

Anketa u kojoj posjetioci portala SportSport.ba biraju najznačajnijeg igrača Premijer lige od 2002. godine do danas ušla je u samu završnicu.

Nakon završenog četvrtfinala čitatelji su odlučili da plasman u polufinale izbore: Mersudin Ahmetović, Samir Bekrić, Zajko Zeba i Wagner Santos Lago.

Zeba koji je iza sebe ima tri titule prvaka BiH u dresovima Zrinjskog i Željezničara se na početku razgovora za SportSport.ba zahvalio čitateljima što se našao među četvoricom “odabranih.”

Bilo je tu dosta dobrih igrača, zadovoljstvo mi je što sam ušao u završni izbor. Zahvaljujem se čitateljima portala SportSport.ba na podršci.”

“Igrao sam Premijer ligu od početka. Prvo s Olimpikom, zatim Brotnjom, onda sa Željom i Zrinjskim. Mislim da je na početku takmičenja liga bila kvalitetnija. Bilo je dosta dobrih igrača i ekipa. Ostala je stara škola. Sada se stanje poboljšalo, prije svega infrastruktura i financije. Liga je i medijski praćenija, dosta je utakmica na televiziji…”

Od igrača koji su ga najviše impresionirali izdvojio je najboljeg strijelac u historiji FK Željezničar, Dželaludina Muharemovića.

“S obzirom na to da sam dijete Željezničara, dohvaćao sam lopte na Grbavici, bio sam na južnoj tribini to je bilo Dželaludin Muharemovića. On je stvarno najbolji što je igrao kod nas, dovoljno govori i to da je najbolji strijelac Željezničara.”

Tijekom premijerligaškog iskustva kako kaže naišao je na dosta tvrdih i teških rivala. Kao najbolji defenzivni tandem izdvojio je duo Haris Alihodžić – Edis Mulalić, dok je najbolji gol postigao u dresu Slobode kada je pogodio s centra.

“To mi je najbolji gol i izuzetno drag. U Tuzli su me sada prihvatili objeručke. Atmosfera i igrači su bili odlični. Žao mi je što nismo ništa osvojili. Dao sam dosta važnih i lijepih golova, ali to je sigurno najljepši”.

Osim Grbavice nekako sam najviše volio igrati u Širokom Brijegu. Tribine Pecare su blizu terena i dobar je ambijent. Moram svakako izdvojiti i Bilino polje. Čelik ima odlične navijače i atmosfera s finala Kupa 2011. godine kada smo pobijedili s 0:3 i ta utakmica se ne zaboravljaju”.

Za rivala u polufinalu Zeba ima svog nekadašnjeg suigrača iz Željezničara Samira Bekrića.

“Imam teškog protivnika. Dobar je igrač, igrali smo zajedno i on je ostavio dubok trag u Željezničaru. S Bekrićem su uvijek bile neke anegdote, nazovite njega, on će to bolje ispričati. I sada se stalno čujemo. Kada sam odlučio da završim karijeru nazvao me i rekao da mogu još i eto bio je u pravu.”

Drugi polufinalni par čine Wagner Santos Lago i Mersudih Ahmetović. Zebina prva reakcija je bila: “Težak izbor.”

“Ahmetović je moj dobar drug, ali je bio dugo u inostranstvu. Dok je Wagner praktično cijelu karijeru proveo u BiH. Teško je odlučiti. Wagner je stvarno bio dobar igrač. Ali s Ahmetovićem sam dobar prijatelj, dobri smo porodično i privatno, tako da bih za njega glasao”, kazao je Zeba na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zeba je u Premijer ligi igrao u dresovima Olimpika, Brotnja, Željezničara, Zrinjskog i Slobode. Osim tri tule prvaka BiH ima i tri osvojena Kupa BiH. U elitnom rangu BiH je upisao preko 150 nastupa i postigao više od 40 golova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *