Zašto je Jelka Milićević potpisala odluku o raspodjeli respiratora ako se ranije žalila na nepravilnosti?

Šefica Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević jučer je potpisala odluku o raspodjeli spornih respiratora koje je iz Kine uvezla firma Srebrena malina. Postavlja se pitanje zašto je Milićević potpisala raspodjelu ako se ranije požalila na nepravilnosti i ako se zna da je u toku istraga.
Jedina ministrica iz Vlade Federacije BiH koja je otvoreno kazala da u procesu nabavke respiratora iz Kine nije sprovedena procedura je upravo Jelka Milićević. Pozvala je na istragu cijelog slučaja. Ipak, nakon prvobitnog komentara i žalbe kojom insinuira da postoji opravdanost da je cijeli proces nabavke sporan, više se nije oglašavala.

Ipak, ministrica Milićević kao šefica Kriznog stožera jučer je potpisala naredbu o raspodjeli 80 respiratora, koliko ih je prošle sedmice stiglo na osnovu nabavke poduzeća Srebrena malina.

Naredbom je planirano da se od 80 pristiglih respiratora rasporede po 10 za Klinički centar u Sarajevu (KCUS), SKB Mostaru i UKC Tuzlu, 12 za Unsko-sanski kanton, po pet za ZDK, SBK i KS, 8 u HNK, 6 u TK, po tri u ZHK i Kanton 10, dva u Posavski kanton i jedna u Bosansko-podrinjski kanton.

Indikativno je i to zašto je ministrica Milićević potpisala naredbu za raspodjelu respiratora ako se zna da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet o ovom slučaju i da je u istragu uključena i SIPA. Kako će se sada istraga odvijati ako se respiratore podijele, piše Klix.ba.

Podsjetimo, portal Klix.ba jučer je objavio ugovor između Federalne uprave civilne zaštite kao kupca i poljoprivrednog poduzeća “Srebrena malina” kao prodavca o nabavci ukupno 100 respiratora, od čega je stiglo 80, a ukupno je Vlada FBiH za tu svrhu izdvojila 10 milijuna i 530.000 KM.

Ono što se problematizira je način kako je Federalna uprava civilne zaštite izabrala i sklopila ugovor s poljoprivrednim poduzećem za nabavku respiratora. Problematizira se i cijena, ali i vrsta kupljenih respiratora. Za sada se nadležni šturo oglašavaju i pozivaju pravosuđe da vrši istragu.

U svemu tome je još čudnije kako se onda ti isti respiratori mogu podijeliti zdravstvenim ustanovama ako traje istraga. Je li ministrica Milićević zaboravila da je kritizirala cijeli proces? Da li je kritiku iznijela samo zato što su to mediji istražili, a inače ne bi? Mnogo je pitanja, a na odgovore ćemo izgledno je još malo sačekati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *