Kako su ruski vojni tehničari prije 20 dana ušli u BiH i dezinficirali po RS-u, a sada ne mogu u Mostar?

(Ne)dolazak 25 ruskih medicinskih tehničara mogao bi izazvati novu političku krizu na relaciji Mostar – Sarajevo odnosno krizu između partnera HDZ-a, SDA i SBB-a.
Početkom travnja isti kontingent ruske humanitarne pomoći u vidu vojno-medicinskih stručnjaka i njihovih vozila za dezinfekciju stigao je avionom iz Srbije u BiH. Dezinfekcija zdravstvenih ustanova, bolnica i kliničkog centra je izvršena širom entiteta Republika Srpska. Bez ikakve pompe i problema. Kada su završili posao, napustili su BiH.

Rusi su u RS došli na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uz prethodnu najavu Ambasade Rusije bh. Ministarstvu vanjskih poslova koje je tada dalo suglasnost. Nakon toga sve ostalo je, kako saznajemo, uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Graničnom policijom BiH, a to je podrazumijevalo otvaranje banjalučkog aerodroma/granice i daljnju kontrolu.

Ovaj put, nakon što je na adresu MVP BiH stigao zahtjev ruske ambasade kako bi stručnjaci i vozila bila upućena u Mostar da dezinficiraju Sveučilišnu kliničku bolnicu, na molbu lidera HDZ-a Dragana Čovića, MVP je kao i prošli put zatražilo suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. No ovaj put je Ministarstvo sigurnosti odlučivanje dalje prebacilo na nivo Predsjedništva BiH koje još uvijek nije dalo svoj glas.

No, što kaže član 36. (stavka 2.) Zakona koji definira ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u BiH?

“Odobrenje za ulazak pripadniku stranih službi sigurnosti iz stava (1) ovog člana na područje BiH izdaje Granična policija BiH uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, pod uvjetom da to nije u suprotnosti s interesima BiH.“

Dakle jasno je da u ovom slučaju nije potrebna odluka Predsjedništva BiH, odnosno da se trebalo uraditi na način kako se postupilo kada su ruski medicinski tehničari ušli u BiH u travnju.

Također treba podsjetiti da je odlukom Vijeća ministara BiH zbog pandemije koronavirusa strancima zabranjen ulazak u našu zemlju uz izuzetak koji čine pripadnici EUFOR-a, NATO saveza, medicinskog kadra ili osoba koje su povezane s humanitarnom pomoći, odnosno stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u BiH, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od Vijeća ministara BiH.

Na kraju dodajmo da je jučer bio sastavljen i plan pratnje ruskih vozila i medicinara od GP Rača do Mostara. Taj dio posla su trebali odraditi službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, no to je danas stornirano, piše Klix.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *