Radnici nemaju razloga za slavlje: 1. svibanj se dočekuje sa strepnjom i u velikoj neizvjesnosti

Radnici širom BiH, ali i na cijeloj zemaljskoj kugli, 1. svibanj, Međunarodni praznik rada danas dočekuju u nikada većoj neizvjesnosti. Umjesto slavlja i odmora, odnosno praznovanja, za mnoge će danas prevladavati strepnja i strah za vlastitu egzistenciju.
Posljedice pandemije koronavirusa od kojeg se diljem planete zarazilo 3,2 milijuna, dok je preminulo više od 230.000, još uvijek su u mnogim zemljama, kada je riječ o ekonomiji, nesagledive. Svjetske sile su već izašle s izvještajima o gubicima desetina milijuna radnih mjesta. Radi saniranja posljedica izdvajaju se stotine milijardi eura.

U BiH koja ima veoma krhku ekonomiju i koja kuburi sa sve lošijom socijalnom slikom svog stanovništva, posljedice pandemije su također ogromne. U FBiH, primjerice, samo za nekoliko sedmica, posao je izgubilo više od 25.000 građana.

Vlasti se vole pohvaliti da su pravovremeno poduzele epidemiološke mjere što je rezultat, valjda, da imamo “samo” nešto više od 1.700 zaraženih osoba (ipak je to nemali postotak od ukupnog broja stanovnika). No, sve su jače kritike da nisu pravovremeno donijeli ekonomske mjere.

Tako su brojni privredni subjekti sedmicama čekali na korona-zakon čija je glavna stavka fond težak 500 milijuna KM koji treba da sanira posljedice. On je prošle sedmice usvojen na Predstavničkom domu, ali je na Domu naroda, cijeni se zbog straha da će biti oboren, u utorak je nakon cjelodnevne sjednice ipak odlučeno da se o njemu izjašnjava naredni ponedjeljak.

Ali i kada taj zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć tek na osnovu iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Klix.ba.

Da radnička nevolja bude još veća, pojedini radnici u našoj zemlji koje su poslodavci zadržali na radnom mjestu požalili su se i da plaće za mart, kojima su se nadali, sada moraju vratiti poslodavcima.

I ova teza nažalost ide u prilog da opet sve ide preko leđa radnika. Tako, umjesto parole “neka je sretan 1. svibanj, praznik rada”, možemo slobodno poručiti: da nam je preživjeti ovaj maj i mjesece koje će slijediti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *