Džaferović: Oružane snage BiH mogu vršiti dezinfekciju, ne vidim potrebu za stranom pomoći

Mogući dolazak jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije u Mostar, kako bi izvršili dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice, izazvao je dosta nejasnoća. Očekuje se da konačnu odluku o davanju dozvole za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije ovoj vojnoj jedinci donese Predsjedništvo BiH.
Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

“Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces”, kaže Džaferović.

Što se tiče eventualne suradnje s oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

“Ministarstvo obrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o suradnji, naravno uz koordinaciju s EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH”, istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH angažiraju oružane snage drugih država.

“Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfekciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i s dovoljnom kolčinom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse”, kazao je Džaferović za Fenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *