TEGELTIJA JE POTPUNO NEMOĆAN: Žao mi je što se odnosi u FBiH prelamaju preko aranžmana MMF-a

Evidentno je da će šteta koja će biti posljedica virusa korona vjerojatno biti najveća koju je pretrpjela svjetska privreda poslije Drugog svjetskog rata, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Nedavno je održana sjednica Savjeta ministara BiH, a Predsjedništvo je od Vas tražilo da se s ostalima dogovorite kako da se riješi pitanje graničnih prelaza na kojima nema karantena nakon što je FBiH naprasno odlučila da ih ukine.

U Predsjedništvu nije bilo spremnosti ili suglasnosti da se ponovo donese i potvrdi zaključak broj četiri te da se od Savjeta ministara traži da se zatvore granični prelazi ako ponovo ne budu uspostavljeni karanteni u FBiH jer se tražilo jedno solomonsko rješenje da pokušamo da koordiniramo i da se primjenjuje mišljenje.

Na bazi tog zaključka Savjeta ministara obavio sam razgovore s predstavnicima entiteta i Brčkog distrikta i nismo uspjeli postići jedinstven stav. Vlada RS i Brčko distrikt i dalje insistiraju da ostanu karanteni u lokalnim zajednicama i to najkraće do sredine svibnja, jer smatraju da je to neophodno. S druge strane, stav Vlade FBiH je da karantan ne može ponovo da uspostavi, a opravdanja su vrlo različita – od toga da postoji nezadovoljstvo građana do toga da smatraju da je to njima skupo, te se opredjeljuju da građane upućuju u izolaciju u njihove porodice. Smatramo da je ovo vrlo loša odluka, protiv koje su bili i zdravstveni radnici u FBiH, ali nismo uspjeli postići suglasnost. Žao mi je zbog toga.

Što je s 330 milijuna eura od MMF-a namijenjenih za borbu protiv virusa i hoće li ona i kada biti raspoređena?

Što je bilo do Savjeta ministara, mi smo uradili. Sredstva su na računima Centralne banke. Donijeli smo kriterije o raspodjeli sredstava. Stvoreni su svi uvjeti za raspodjelu tog novca. Žao mi je što se odnosi u FBiH prelamaju preko aranžmana MMF-a. Nadam se da će u narednih dan-dva ova sredstva biti doznačena entitetima i Brčkom i da će ih oni upotrijebiti za ono što je njima u ovom trenutku najneophodnije.

Predsjedništvo BiH je dogovorilo da se krene s reformama na europskom putu i da se konačno radi na 14 pitanja iz mišljenja Europske komisije. Dosta toga je i na Savjetu ministara. Hoće li biti moguće da se ispoštuje zaključak Predsjedništva i veleposlanika zemalja Kvinte za 30 dana?

To je političko tijelo, ali političko tijelo u kojem svi organi imaju odgovarajuće mjesto i ulogu u vezi s europskim putem BiH. Ona operativno neće sama ništa uraditi, ali je dobra politička poruka da želimo da se bavimo europskim putem BiH. Savjet ministara ima kapacitet da izradi sve mjere, ali čini mi se da mora biti politička podrška od svih partija da se te odluke i usvoje i u tom pravcu vidim potrebu za formiranje jedne takve grupe kao podrška da se ubrza taj europski put BiH, kazao je Tegeltija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *