Dalibor Šilić: Zašto se Kup ne bi odigrao, jer sve četiri ekipe su iz Federacije?

Globalna pandemije novog koronavirusa je prekinula sport, pa tako i nogomet, u većem dijelu svijeta. I bh. nogomet je zaustavljen, još polovinom ožujka..

Kako situacija s koronavirusom, čini se, u Europi, pa i u BiH ide nabolje, sve se glasnije traže odgovori i o bh. nogometu: Hoće li se i kada sezona nastaviti?

Dok traju debate o tome treba li ovu sezonu nastaviti ili je to prevelik rizik, pa se valja već sada okrenuti sljedećoj, bh. premijerligaši čekaju zvanične odluke kako bi mogli planirati svoje sljedeće poteze. Čeka i NK Široki Brijeg, a za SportSport.ba je o trenutnoj situaciji i opcijama za nastavak sezone govorio sportski direktor kluba s Pecare Dalibor Šilić.

Prvo pitanje, kakav je stav Vašeg kluba po pitanju nastavka sezone 2019/2020?

“Mi smo za nastavak prvenstva i Kupa jer ako pratimo okruženje, vidimo da Hrvatska vraća kolektivno treniranje ekipe, a i Srbija će vjerojatno ići na opciju odigravanja prvenstva, možemo reći da bi logično bilo da se nastavi. Koliko čujem frizerski saloni počinju raditi, dozvoljavaju se veća okupljanja uz mjere opreza, uskoro se otvaraju i ugostiteljski objekti i kod nas i u okruženju. Ne vidim zašto ne bismo mogli nastaviti. Jedino je Banja Luka trenutno kritična zbog epidemiološke situacije. Dakle, ne čitav RS već je samo Banja Luka u teškoj situaciji. Koliko znam Bijeljina i okolina, gdje su Radnik i Zvijezda 09, su u boljoj situaciji”, istakao je Šilić na početku kratkog razgovora.

Ima li nekih “signala” iz NFSBiH o budućnosti sezone, ima li komunikacije s klubovima?

“Imali smo ta dva sastanka i 90% klubova je dalo suglasnost za nastavak takmičenja. Evo danas sam tek pročitao da je Mladost više za prekid. Ali koliko sam čuo na sastancima, većina je za nastavak.”

Stav mnogih klubova je da su oni za nastavak sezone kada se “steknu uvjeti”. Da li se ti uvjeti o kojima slušamo mogu steći, što to zapravo podrazumijeva?

“Mislim da se može, pogotovo tu je i savez koji je dobio određeni novac od UEFA-e. Mislim da savez može organizirati da se sezone privede kraju. Nemamo mi još puno do kraja, 11. kola i nekoliko utakmica Kupa. Nije to veliki broj utakmica, ako se može u okruženju zašto ne možemo mi, naravno uz donošenje i poštovanje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Kao što znate već se pričalo o tunelima za dezinfekciju, smanjenju broja ljudi u organizaciji utakmice, testiranju igrača, službenih predstavnika klubova… Uz dobru volju sigurno možemo nastaviti i odigrati sve do kraja, pa evo tu su i razmišljanja da mi iz Federacije ustupimo svoje terene klubovima iz RS, ako to bude potrebno, da se sezona privede kraju. Pa i u Europi će mnogi klubovi igrati na tuđim terenima, negdje će se vjerojatno sve utakmice igrati na neutralnim…”

Razvijali se u NK Široki neki plan za ispunjavanje zahtjeva koji će biti pred klubovima da bi se treninzi i sezona nastavila? Jedan od njih je recimo i razdvajanje igrača u svlačionicama…

“Mi ne bismo trebali imati problema da ispunimo to. Imamo infrastrukturu, imamo dobre uvjete, pa i dovoljan broj svlačionica da se svi razdvoje. Imamo svlačionice u kampu, dvije na glavnom stadionu…”

Mislite li da ima klubova koji pokušavaju ili će pokušati zaštiti svoju trenutnu povoljnu (izlazak u Europu, opstanak) poziciju na tabeli lobiranjem za potpuni prekid?

“Moguće da ima takvih slučajeva. Ali ako se zaključi prvenstvo ovako, onda treba odrediti i tko ispada, to je jedino ispravno. Ako ćemo odrediti prve tri ekipe, onda moramo odrediti i one koje ispadaju. Mislim da recimo Željo gubi puno ako se prvenstvo sada zaključi. Plasman u Europu kao prvak države i plasman kao drugoplasirani nije isto, prije svega u financijskom smislu. Naravno, međutim, da ima klubova kojima bi odgovaralo ovako stanje, ali naš stav je jasan – nastavak takmičenja”, rekao je sportski direktor Širokog.

Kup je odlična prilika da se Široki domogne Europe, Vaš tim je u polufinalu. Nije isključena ni opcija da se prvenstvo prekine, a Kup odigra…

“U Kupu su sve preostale četiri ekipe iz Federacije, gdje su restriktivne mjere i sada nešto blaže i gdje je stanje oko koronavirusa relativno OK, tako da mislim da ne bi smjelo biti problema da se to odigra… Mi smo, ponavljam, stava da i prvenstvo i Kup treba da se odigraju do kraja. Ako se u kojem slučaju ne bude moglo igrati prvenstvo mi ćemo insistirati na odigravanju Kupa. Došli smo do polufinala, a svi žele trofej. I mi, i GOŠK, Željezničar i Zrinjski. Nećemo odustati… Mada smo mi blizu mjesta koja vode u Europu i u prvenstvu, i ne samo mi nego i Velež, Tuzla City, tu je i Radnik. Ni njima sigurno ne ide u prilog da se sve prekine.”

Može li nogomet, ako se sezona nastavi, pomoći dizanju “duha”, povratku u normalno stanje, pa i u ekonomskom smislu?

“Normalno da bi nogomet imao doprinos. Mi moramo uz određene mjere i pažnju svakako raditi na tome da cjelokupnu ekonomsku situaciju vratimo u normalu, a sigurno da tome možemo pomoći kroz nogomet, to je logično. Pa i u većini Europskih zemalja će se to pokušati”, ističe Šilić.

Na kraju je sportski direktor NK Široki Brijeg još jednom ponovio da vjeruje da se sezona može privesti kraju na terenu, ali i upozorio da bi prekid takmičenja značio i brojne posljedice za klubove i igrače.

“Mislim da se može organizirati kraj prvenstva. Kažem, jedina kritična je Banja Luka, kod njih je, koliko vidim, određeno žarište, ali ostalo je koliko vidim poprilično u redu… Evo, ja ne znam… Praktično, ako sada ne odigramo sezonu do kraja, mi ćemo ostati bez nogometa 4-5 mjeseci. To je pogubno i za klubove i za igrače… Bez obzira na to što bi se igralo bez navijača, ali većina klubova je vezana sponzorskim ugovorima, ako nitko ne nastupa na TV-u pet mjeseci manje je i sponzorskih ugovora”, poručio je na kraju Dalibor Šilić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *