NEMA VIŠE LAGANJA Europska unija prestala i da pominje proširenje?

Zbog pandemije virusa korona samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu danas se održava putem video konferencije. Iako je Hrvatska imala ambicija da samit bude prekretnica u procesu proširenja EU i perspektivi članstva država regiona, Zapadni Balkan je i dalje – na čekanju. Umjesto „prekretnice“, na zagrebačkom sastanku se neće ni pomenuti proširenje, piše Sputnik.
To je, prema pisanju hrvatskog Jutarnjeg lista, vidljivo iz nacrta „Zagrebačke Deklaracije“ koja će biti usvojena i u kojoj se nigdje u tekstu ne spominje „proširenje“, „članstvo“ niti „integracija u EU“. Postoji samo neodređena rečenica o „europskoj perspektivi“ i snažnijem povezivanju.

EU ne pominje proširenje na Zapadni Balkan
Milan Igrutinovicć iz Instituta za europske studije smatra da terminologija upotrebljena u „Zagrebačkoj Deklaraciji“ govori o neodređenoj budućnosti koja čeka zemlje kandidate i izostanku formalnih obaveza za EU po pitanju proširenja.

– Prije dva mjeseca EU je dala „zeleno svjetlo“ za početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, ali bez određivanja datuma. Mislim da je njihov interni stav da je to, u ovom trenutku, dovoljno u pogledu formalnih koraka pridruživanja bilo koga sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Zato mislim da ovaj samit u tom smislu možda nije nužno bitan, jer je još s tvrdim „ne“ Francuske prošle godine svima ovdje dosta jasno stavljeno do znanja da je politika proširenja na neki način na čekanju – ocjenjuje Igrutinović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *