Šoše: Nemoćan ne znači suzdržan

Nije poznato hoće li se prvenstvo u Premijer ligi nastaviti, te kakva sudbina čeka elitni rang bh. nogometa.

Kako god da se ova sezona okonča, klubovima neće biti nimalo lako u budućnosti, čak naprotiv.

U FK Velež su decidno istakli da žele nastavak, odnosno da se sve riješi na zelenom terenu, no nakon posljednjeg sastanka pojavile su se određene informacije da su Rođeni uz FK Sloboda suzdržani.

‘Milijuni’ poruka stigli su na adresu čelnika FK Velež, prije svega armije navijača koja također očekuje nastavak. Bili su šokirani zaljubljenici u mostarski klub, a u samom klubu su ostali iznenađeni zbog takvih natpisa.

“Povodom sve učestalijih špekulacija u medijima kako su neki klubovi za, a neko protiv nastavka prvenstva, želim istaći da FK Velež želi jasno i bez suzdržavanja obavijestiti svoje poslovne partnere, navijače i širu sportsku javnog da smo mi za nastavak uz propisane mjere zaštite.

“Želim naglasiti da mi imamo više razloga za nastavak takmičenja. Prvi je onaj sportski, odnosno da želimo da se na terenu dobije konačna tabela i poredak klubova. To je jednostavno temelj svakog sporta. Drugi razlog jeste činjenica da samo uz nastavak takmičenja možemo računati na daljnju suradnju s poslovnim partnerima i sponzorima. Niko, a pogotovo u vrijeme globalne krize, neće izdavati novac za reklamiranje gdje se administrativnim odlukama ne može prezentirati niti implementirati ugovor o suradnji. Sljedeći razlog jeste prodaja ulaznica koja u našem budžetu igra bitnu ulogu. Poznato je da naš klub ima veliku armiju navijača i samo mi još u vrijeme kada smo igrali Prvu ligu FBiH smo imali razrađen sistem prodaje virtualnih ulaznica za naše navijače koji iz raznih razloga nisu mogli prisustvovati utakmicama. Dakle, opet bismo bili na gubitku u slučaju prekida takmičenja. Bez utakmica nemamo ni virtualnih ulaznica, jer navijači samo čekaju ‘na enteru’ kada će kliknuti za donaciju, a mi nismo željeli to, nego to radimo kada krene liga. To može i FK Željezničar, odnosno dva-tri kluba u ligi. Apsurdno je da neko onda izjavi kako smo mi suzdržani po pitanju nastavka lige”, priča za SportSport.ba direktor FK Velež Džemil Šoše, te dodaje.

“FK Velež sa svojim igračima ima mahom dugoročne ugovore gdje smo predvidjeli mogućnost da neki od tih mladića naprave dobre inostrane transfere gdje bi po logici stvari profitirao klub, a kako nekoga prodati ako se ne igra liga? Kod nas samo dvojici igrača ističu ugovori, ostalo su sve duži ugovori.

“Za kraj, možda i najvažniji razlog, a zove se položaj na tabeli. Isti nam daje dosta veliku nadu da bismo u narednih 11 kola uspjeli stići bodovnu razliku za ekipama koje su trenutno bolje plasirane. Priznat će te da četiri ili šest bodova, koliko u ovom momentu nama nedostaje, nije nenadoknadiva razlika. Iako u ovom trenutku razumijem par klubova koji se bore za golu egzistenciju i nemam ništa protiv toga da zagovaraju prestanak takmičenja kako bi ostali na pozicijama kojem im odgovaraju, da li u borbi za prvaka, borbi za Europu ili u borbi za opstanak, to nije razlog da neko kaže da smo mi suzdržani”.

Priznaje da je imao što poručiti pred kraj posljednje video konferencije i sastanka sa Savezom.

“Neko je očigledno sjedio u backstageu i pratio video konferenciju. Kada sam u jednom momentu vidio da su klubovi koji žele igrati nemoćni i da je 90 posto onih koji ne žele igrati, tada sam rekao da se liga treba odmah prekinuti. Liga se može završiti samo po modelu koji je ponudio FK Željezničar. Kada su rekli da liga ne može krenuti 01.07., a završiti do 02.08, onda sam rekao ‘prekidajte je odmah, nemojte da čekamo 01.07., pa da nam to kao neko kaže’. Tada jesam za prekid. Nemoćan ne znači suzdržan. Suzdržan nisam, te nemam problem s klubovima koji nisu za nastavak, ali neka se javno izjasne i da prekinemo ovu agoniju. Mi i NK Široki Brijeg smo najglasniji od početka za nastavak i ostat ćemo do kraja. Ni Sloboda nije suzdržana kako su pojedini objavili. Predsjednik Slobode i na prvom i na drugom sastanku je imao konkretne mjere, bio je za to da se sezona do kraja skrati. Čovjek najviše priča na sastancima, a neko izjavi da je suzdržan. Neko je pratio konferenciju i nije me dobro razumio. Tražio sam kada sam vidio da sam nemoćan da se odmah prekine, jer trebamo znati i kada će krenuti nova sezona, kako planirati treninge i sve ostalo. Čovjek sam iz sporta, znam kako to ide. Molim medije da ne puštaju neprovjerene vijesti”, dodao je direktor FK Velež Džemil Šoše na kraju razgovora za SportSport.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *