Tko se krije iza kompanije Patrio: Od FUCZ-a dobila poslove od 2,3 milijuna KM, a 2019. nisu imali prihoda

Kompanija Patrio iz Visokog u prošloj godini nije ostvarila ni marku prihoda, poslovala je u gubitku, ali to je nije spriječilo da u vrijeme pandemije s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) sklopi poslove u vrijednosti od skoro 2,34 milijuna KM.
U izvještaj o nabavci opreme koja je potrebna u borbi protiv koronavirusa, a koji je FUCZ poslao Komisiji za sigurnost Federalnog parlamenta, stoji da su s kompanijom iz Visokog u kratkom vremenskom razdoblju sklopljena četiri ugovora u vrijednosti od 2,34 milijuna KM.

Patrio je po ugovorima isporučivao 10 hiljada zaštitnih vizira, hiljadu zaštitnih odijela, 20 ručnih medicinskih kamera za mjerenje tjelesne temperature, a 50 hiljada zaštitnih odijela drugog tipa se još čeka.

Problematizirana je cijena pojedinih proizvoda, ali je zanimljivije to da visočka kompanija u prošloj godini nije ostvarila nikakav prihod te da je poslovala uz gubitak od 33.972 KM.

Prihodi kompanije u ranijim godinama nisu bili niti blizu iznosu posla koji je ona sklopila s institucijom koju je predvodio suspendirani direktor Fahrudin Solak u vrijeme pandemije. Patrio u 2018. godini bilježi prihod od 46.105 KM, a godinu ranije 74.357 KM.

Prema podacima bonitetnih kuća, famozna kompanija zapošljava samo jednu osobu, a to je vjerojatno direktor Sulejman Abazović. Prema registru poslovnih subjekata, nalazi se na adresi Zanatski centar Sebilj II 40 u Visokom, piše Klix.ba.

Kako su provjerili novinari portala Točno.net, Zanatski centar u Visokom je već više godina napušten i ruiniran objekt, a u kancelariji kompanije Patrio d.o.o. zatekli su samo smotan ćilim i jedan kompjuter.

Sigurno je da će direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, koji je od jučer u “preventivnoj” suspenziji, inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) morati pojasniti i detalje o ovakvim i sličnim nabavkama koje su rađene uz izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *