(VIDEO) Krunoslav Capak: ‘Prekidamo 1. HNL ako se zarazi jedan igrač’

Prvi čovjek HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u emisiji na Hrvatskoj nogometnoj televiziji gdje je prokomentirao i pojasnio epidemiološke uvjete povratka nogometa na terene HT Prve lige…

Hrvatski nogomet vraća se 30. svibnja, a potvrđen je i taj datum kao termin odigravanja susreta Lokomotive i Slaven Belupa u Kupu. Pred povratak nogometa na prazne tribine je u emisiji na HNTV gostovao Krunoslav Capak koji je pojasnio epidemiološke uvjete igranja nogometa.

“Pustili smo početak treninga, a ako situacija bude kakva je sad, onda mogu krenuti i natjecanja. To ćemo dogovarati sa svima. PCR test je važeći dan do dva, a nakon toga čovjek može postati zarazan pa ne volimo preširoko korištenje testova, a i koštaju. Jedan test košta tisuću i pol kuna i treba odvagnuti korist i trošak. Ako si netko može priuštiti, to je u redu, ali se držanjem mjera i bez testiranja može postići visoka razina sigurnosti.”

No problem nastaje u onom trenutku kad jedan igrač postane zaražen. U takvoj situaciji se u svijetu nogometa trenutno razlikuju dva modela. Onaj talijanski s kompletnom izolacijom svih kontakata te njemački gdje zaraženi ide u izolaciju, a kontakti i momčad se testiraju.

“Ako je netko od igrača pozitivan, svi koji su u zadnjih 48 sati bili s njim u kontaktu moraju u samoizolaciju. Alternativa je testiranje, ali test vrijedi 24-28 sati pa bi se do isteka 14 dana morali stalno testirati. Morat će u samoizolaciju i oni i njihovi kod kuće. To vjerojatno znači prekid natjecanja za taj klub”, otkrio je Capak pa Hrvatska više naginje talijanskom, rigoroznijem modelu.

Nedavno je trener Varaždina Samir Toplak izrazio želju za navijačima na tribinama pa je usporedio to s crkvama u koje dođe i po 200 ljudi, a Capak je ipak pojasnio da su te dvije vrste okupljanja neusporedive, ali je ostavio mogućnost da možda daljnjim popuštanjem mjera neki gledatelji i mogu na tribine u budućnosti.

“Misa je statički događaj gdje nema kontakta osim na pričesti za koju točno postoje epidemiološke mjere. Crkve su i visoke i prozračne građevine, a u kinima i kazalištima, kao i na utakmicama, ima više interakcije. Postoje epidemiološke mjere koje bi mogli propisati da bude gledatelja na tribinama, ali to je ipak visoko rizično. Idemo u fazama iako bi svi odmah htjeli sve”, poentirao je Capak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *