Sarajevu jučer najavilo Hrvatima povratak nove Jugoslavije

Ono što se danas dogodilo sarajevskim katolicima, sutra čeka katolike i Hrvate diljem BiH. Odavno se već hrvatska politika u BiH, koja traži poštivanje ustavne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, proglašava manje ili više otvoreno fašističkom.

Bosanskohercegovački mediji na hrvatskom jeziku također su već odavno stigmatizirani kao fašistički, a isto vrijedi i za građane BiH koji glasuju za hrvatske političke stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru. Dakle, cijeli jedan narod se označava fašističkim.

Zbog toga imamo fenomen Komšić, platformske vlade FBiH i alijanse. Zbog toga se bošnjačkim glasovima biraju Hrvati, zbog toga se ne mijenja Izborni zakon, zbog toga država BiH kontinuirano propada.

Današnji događaj je prekretnica u povijesti BiH i ostat će upamćen kao dan kad su katolici u Sarajevu i formalno pretvoreni u građane drugog reda koji krišom trebaju ići na svetu misu. Hrvate su otjerali ranije, sad su otjerani i katolici.

Katolicima se zbog koronavirusa brani ulazak u crkvu, dok se istovremeno podržavateljima ubojica nevinih ljudi, jugonostalgičarima i totalitaristima dozvoljava kršenje mjera propisanih zbog tog istog virusa. Toliko o jednakim kriterijima.

Također, sablažnjava činjenica da se danas u Sarajevu sveta misa održala pod izuzetno snažnom zaštitom policije, što se ne bilježi na europskom tlu u novijoj povijesti. No, Sarajevo je tu da nam pokaže kakav je život sutrašnjice za katolike u BiH.

Iako je kardinal tijekom same mise, kao i u danima koji su joj prethodili, slao samo poruke ljubavi, to i dalje nije spriječilo veliki broj Sarajlija da upućuje poruke nabijene govorom mržnje i pozivima na linč kako samom kardinalu tako i katoličkoj crkvi u cijelosti. Kardinal, crkva, hrvatske političke stranke i sam Bleiburg su izjednačeni s ustašama. To znači da su ustaše i oni koji glasuju za hrvatske stranke i oni koji poštuju katoličku crkvu. Dakle, gotovo svi katolici i Hrvati u BiH su označeni ustašama. To pak znači da ih je legitimno čak i ubiti bez suda, kako je to rađeno na Bleiburgu…

Ono što oni žele jest jasno pokazati katolicima (time i Hrvatima) gdje im mjesto. Katolici dakle ne mogu čak niti moliti Boga za koga i kako oni žele. To je jedna dimenzija. Druga je da se pokaže „čije je Sarajevo“. Ono je danas bastion totalitarnog jednoumlja na prostoru bivše Jugoslavije. Nekad je s pravom bilo nazivano „europskim Jeruzalemom“, ali danas je ono grad jednog naroda u kojem nema mjesta za druge i drugačije, pa tako ni za katolike.

Dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *