(VIDEO) Sarajevo: “Miroljubljivi antifašist” nazivao kardinala svinjom i prijetio da će biti nešto za par dana

Sarajevska misa održana je u iznimno napetom ozračju potaknutom prijeporima između onih koji su taj obred podržali kao znak poštovanja prema mrtvima dok su osporavatelji tvrdili kako se time zapravo rehabilitira NDH i ustaški režim.

U Sarajevu je vladalo svojevrsno opsadno stanje jer je policija od ranih jutarnjih sati zapriječila prilaz prolaznicima do katedrale koja se nalazi unutar pješačke zone, a promet vozila iz obližnjih je ulica preusmjeren u one koje su udaljenije od sarajevske prvostolnice.

Kardinal Puljić nazvan svinjom, a policajci ulizicama

Dok je trajala misa, do zaštitne policijske ograde oko katedrale stigla je manja skupina ljudi koji su iskazali nezadovoljstvo tim vjerskim obredom noseći transparente, a na jednom od njih je stajala poruka “Fašisti nisu žrtve”, dok su neki uzvikivali “No passaran”, ali i “Fašisti su ustaše”.

Nekolicina pripadnika antifašističkih udruga prosvjedovala je u blizini katedrale gdje se isticao jedan muškarac koji je uputio izrazite prijetnje Katoličkoj crkvi i kardinalu Puljiću.

Uvredljivo je nazivao kardinala Puljića svinjom te najavio da će se “nešto desiti za par dana” jer, kako kaže, “nismo ludi – danas se neće ništa desiti”.

Sramite se svi policajci, vi ste novi fašisti. Sram vas bilo koga čuvate, Naši roditelji su školovani partizanskom krvlju i ova je država u AVNOJ-evskim granicama, zahvaljujući partizanima i njena državotvornost, urlao je muškarac s istaknutom petokrakom i podignutim transparentom obraćajući se okupljenima na prosvjedu.

Oni su potom uz partizanske pjesme komemorirali žrtve ustaškog režima u Sarajevu tijekom Drugog svjetskog rata, čija su imena čitana tijekom tog okupljanja, te u koloni prošli do centra grada i spomenika Vječna vatra podignutog u čast partizanima koji su 1945. oslobodili grad, prenose drugi mediji.

Istodobno je na spomen-obilježje u memorijalnom kompleksu Vraca, koje je također posvećeno žrtvama fašističkog terora u Sarajevu i BiH, te na Židovskom groblju vijence i cvijeće položila veleposlanica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Kathleen Kavalec s još nekolicinom diplomata.

Naša prisutnost danas i ovdje znak je poštovanja koje osjećamo prema nastradalim žrtvama i našeg razumijevanja za bol koju njihove obitelji osjećaju,kazala je Kavalec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *