Čerkez: Više ne možemo kontrolirati situaciju, mi nismo preporučili ukidanje izolacije

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata su testirane 632 osobe, a registrirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U ovom trenutku u FBiH je aktivno još 95 slučajeva.

U FBiH je do danas testirano ukupno 33.273 osobe. Od 1.013 potvrđenih slučajeva oporavila se 881 osoba. 17 osoba je hospitalizirano, ali nitko nije na respiratoru.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez je komentirao ukidanje mjere 14-dnevne kućne samoizolacije za osobe koje ulaze u BiH.

“Ovu mjeru je donio Stožer Civilne zaštite nakon što je to uradila Republika Srpska. Krizni Stožer Federalnog ministarstva nije predložio ukidanje ove mjere u ovom trenutku. Ova mjera je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana ovu mjeru je trebalo ublažiti i pripremiti druge mjere koncem ovog mjeseca”, istakao je Čerkez.

On je naglasio da se situacija neće moći više kontrolirati s obzirom na to da se očekuje veliki priliv putnika zbog predstojećeg praznika.

“To predstavlja poseban rizik odnosno veliki rizik od unosa zaraze u BiH. Razumijemo građane da praznike provedu s najbližima, ali ih molimo da se svi pridržavaju mjera zaštite. Odgovornost je na svakom građaninu. Situacija je sada stabilna, ali zbog velike količine rizika, molimo da postupite prema preporukama Kriznog stožera federalnog ministarstva zdravstva”, rekao je Čerkez.

On je kazao da je BiH jako daleko od proglašenja kraja pandemije i da će pratiti upute Svjetske zdravstvene organizacije. Čerkez je istakao da veliki broj zemalja i dalje ima mnogo aktivnih slučajeva zaraze, piše Klix.ba.

“Situacija je vrlo nestabilna. Europski centar za prevenciju bolesti kaže da imamo veću prisutnost virusa nego u siječnju. Moramo biti oprezni”, dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *