POD PRITISKOM ČOVIĆA, DODIKA I RADONČIĆA: CIK će odgoditi lokalne izbore?!

Centralna izborna komisija (CIK) BiH sutra će donijeti odluku o odgodi lokalnih izbora, kazali su “Nezavisnim” u CIK-u BiH.

Inače, danas ističe rok od 15 dana za objavu lokalnih izbora.

Na ovakvu odluku CIK-a, presudno su utjecali stranački lideri Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, koji su osporili legitimitet aktualnom sazivu CIK-a.

Predsjednici SNSD-a i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović na press konferenciji prije dva dana imali su identičan stav o Centralnoj izbornoj komisiji nazivajući je nelegalnom te prizivajući sud da reagira nakon imenovanja novih članova CIK-a.

“Za mene je nedopustivo da institucija kakva je CIK da može doživjeti u parlamentu ono što se desilo. Vrlo jasno je kazano da ne mogu biti oni koji su bili na listama ili članovi političkih stranaka članovi CIK-a. Ovo izborno povjerenstvo morat će doživjeti promjenu i očekujemo da se to desi, i ono je za mene nelegitimno kao što je to i “drugi bošnjački član Predsjedništva” i zato imam takav odnos kakav imam”, kazao je Čović.

Dodik je kazao da “nećemo dozvoliti da se u RS provode izbori dok je ovakva Centralna izborna komisija.”

“Mi ćemo formirati svoju komisiju. Vlast u RS ima dvije trećine parlamenta i ništa to ne može osporiti. Možemo donijeti Ustav, nemojte da nas neko nagoni na to”, kazao je Dodik.

“Razgovarali smo o tome da postoje sredstva koja se mogu odobriti za održavanje lokalnih izbora, ali ovdje je problem nelegalno izabrani članovi CIK-a. CIK koja je u mandatu ne može otići sve dok se ne implementiraju rezultati izbora, a to nije učinjeno. Mi nemamo ništa protiv održavanja izbora. Mi se nadamo da će sud poništiti izbor članova CIK-a i tada bi se mogla odobriti sredstva. Ovdje nisu problem sredstva već CIK koja je nezakonito izabrana onda prihvatite situaciju i da izbori budu nezakoniti”, kazao je Dodik.

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, rekao je prije nekoliko dana da bi bilo dobro spojiti lokalne i opće izbore.

Na pitanje novinara o održavanju ovogodišnjih izbora kazao je da za njega nije loša opcija da se lokalni izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru, spoje s općim izborima za dvije godine kako BiH ne bi bila u stalnoj izbornoj kampanji.

S druge strane, mišljenja je da u ovom trenutku izbori nisu prioritet, ponovivši svoj stav o izbornim krađama u proteklih nekoliko izbornih ciklusa.

“Za dvije godine mogli bismo prvo depolitizirati Centralnu izbornu komisiju (CIK), a potom organizirati fer i poštene izbore. Važnije je hoće li izbori biti organizirani na fer način nego hoće li biti za dva ili tri mjeseca”, smatra Radončića.

Radončić je jučer podržao Dodika i Čovića kazavši da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH sastavljena od pet stranačkih ličnosti nema legitimitet.

-S jedne strane, imate legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. S druge strane, CIK je sastavljen od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA i DF-a i ta komisija gubi svoj legitimitet – naveo je Radončić.

On je naglasio da će zakazivanje lokalnih izbora zavisiti od ljudi koji imaju pravo veta, odnosno hoće li SNSD ili, eventualno, HDZ biti protiv toga.

-Ako budu protiv toga, izbora neće biti – otkrio je Radončić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *