Inspektori “češljaju” ugostitelje u Mostaru, HDZ se žali: Ovo je nova neugodna restrikcija iz Sarajeva

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osudio je “represivne mjere” Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) prema realnom sektoru.

-Nakon što su ekonomski sektor, mali obrtnici i ugostiteljski objekti našega grada napokon otvorili svoja vrata ili točnije terase, ranije pretrpavši ozbiljne gubitke u poslovanju, nova neugodna restrikcija stiže iz Sarajeva. FUZIP naplativši, navodno, približno milijun KM kazni u Kantonu Sarajevo, spustila se južnije, poslavši svoje inspektore da “harač” nastave ubirati u Mostaru – požalili su se u saopćenju.

Kazne za nepoštivanje mjera su, tvrde, enormno visoke i kreću se u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za pravnu osobu, od 500 do 2.000 KM za doktore i zdravstvene radnike, te od 100 do 2.000 KM za fizičku osobu.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oštro osuđuje ovakve poteze FUZIP-a iz Sarajeva jer smatramo da je naš realni sektor pretrpio velike gubitke uslijed pandemije COVID-19, brojni radnici su ostali bez svojih radnih mjesta, bez minimalne mogućnosti za egzistencijom i s neizvjesnom budućnosti. Sada kada nakon svih tih nedaća nastoje ponovno “stati na svoje noge”, te se lavovski bore da u skladu sa svim odredbama i preporukama ponovo nastave s radom, poštujući sve mjere o suzbijanju pandemije, koja je nadamo se na izmaku, sarajevski FUZIP nastavlja sa svojim nametima dodatno otežavati poslovnu likvidnost već posrnule ekonomije – ističu iz mostarskog HDZ-a.

Smatraju da mala i srednja poduzeća ne zaslužuju ovakav tretman jer su se, ocjenjuju, dovoljno namučili trudeći se da prežive zabranu rada i blokadu poslovanja.

-Svima nama je u interesu da se u potpunosti suzbije širenje koronavirusa, te smo svjesni mjera kojih se moramo pridržavati ako želimo odgovorno postupati prema sebi i zajednici, ali nikako ne možemo pronaći opravdanje da se na jednoj ovakvoj kriznoj situaciji neko okoristi i “napuni federalnu blagajnu” nauštrb onih najpogođenijih ovom krizom – zaključuju u Gradskom odboru HDZ-a Mostar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *