Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Klanjanjem bajram-namaza diljem Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih blagdana kod muslimana kojim se obilježava kraj posta i mubarek mjeseca ramazana. Središnji bajram-namaz klanjan je u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Bajram-namaz je klanjan u Sarajevu u 5:52 sati te uz male vremenske razlike i u ostalim gradovima u BiH. Ipak, središnja bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji ove godine je obilježena uz posebne mjere zbog pandemije koronavirusa. Muslimani diljem svijeta navikli su obilježavati Ramazanski bajram okupljanjem u džamijama, što ove godine u mnogim zemljama nije moguće.

Dok su tijekom ramazana mnoge džamije bile zatvorene, vjernici su molitve obavljali u svojim kućama. Džamije u našoj zemlji odnedavno su počele otvarati svoja vrata vjernicima, ali uz mnoštvo pravila koja podrazumijevaju fizičku distancu, uzimanje abdesta kod kuće, nošenje vlastite serdžade (prostirke na kojoj klanjaju).

Tako je bilo i jutros u džamijama širom BiH. Prema instrukcijama reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajram-namaz klanjan je uz poštivanje svih mjera samozaštite. U džamijama koje su bile popunjene, vjernici su bajramsku molitvu obavili u prostoru oko džamija.

Kako je ovog Ramazanskog bajrama sve drugačije svjedočili su i prizori ispred džamija nakon klanjanja bajram-namaza. Tradicionalno zadržavanje i čestitanje ispred džamija nije izgledalo kao ranijih godina. Iako se pojedinci nisu mogli suzdržati od rukovanja i zagrljaja, ipak su drugi vodili računa o održavanju fizičke distance.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *