Trideset dana “Respiratora”: Građani nisu zaboravili i čekaju konkretne poteze Tužilaštva

Prije 30 dana, 25. travnja 2020., na sarajevski aerodrom stiglo je 80 respiratora iz Kine koji gotovo da ne ispunjavaju niti jedan uvjet potreban za korištenje u jeku tada značajno prisutnije epidemije koronavirusa. Ovaj cirkus koštao je građane 10,5 milijuna KM, a zvaničnih osumnjičenih krivaca još uvijek nema, piše Klix.ba.

U posljednjih 30 dana bh. javnost je saznala značajne činjenice o aferi “Respiratori”, a prvenstveno to da aparati nemaju dva izlaza kako bih ih koristile dvije osobe istovremeno, niti su stacionarni odnosno nisu namijenjeni bolničkom liječenju. Riječ je zapravo o respiratorima namijenjenim za kratkotrajnu upotrebu u kolima hitne pomoći.

Bez da uopće dodatno podsjećamo na apsurd činjenice da je nabavku izvršila kompanija koja se bavi uzgojem i preradom voća, spomenimo samo da je Federalna uprava civilne zaštite na čelu s Fahrudinom Solakom prvo spomenutoj firmi odobrio uvoz respiratora pa je tek onda “Srebrena malina” Fikreta Hodžića tražila dozvolu Agencije za lijekove BiH.

Prilikom prijevoza respiratora s aerodroma, zvaničnici Federalne uprave civilne zaštite, prvenstveno Sanita Alagić, iskoristili su priliku da za problematiziranje slučaja okrive medije.

Ipak, respiratore je ubrzo problematizirala i SIPA, Predstavnički dom FBiH koji je imenovao posebnu komisiju za utvrđivanje činjenica, kompanija “Sono Medical” koja je odustala od provjere respiratora, pa na kraju i samo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Dana 5. svibnja SIPA je počela da češlja prostorije FUCZ-a i “Srebrene maline” preuzevši dokumente koje Tužilaštvo BiH smatra relevantnim za istragu. Nedugo nakon toga, Hodžićevoj kompaniji blokirani su bankovni računi.

SIPA je manje od deset dana kasnije posjetila i kancelarije Vlade FBiH. Između ostalog tadašnjem savjetniku premijera Fadila Novalića Hasanu Ganibegoviću oduzet je telefon, a isto se desilo Editi Kalajdžić tajnici Vlade FBiH.

U isto vrijeme Federalni štab civilne zaštite stavio van snage naredbu o raspodjeli 80 respiratora, a Solak je suspendiran uz redovno primanje plate.

Sredinom svibnja procurio je dodatni ugovor između FUCZ-a i “Srebrene maline”. Naime, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić potpisali dva gotovo ista ugovora, s razlikom tipa respiratora.

Podsjetimo da je Novalić u kontinuitetu govorio kako Vlada nije odlučivala što će se nabaviti, te da je to uloga Zavoda i FUCZ-a. Iako su čelnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH tvrdili da nemaju veze s problemom respiratora, SIPA je posjetila i tu ustanovu u Sarajevu i Mostaru, te oduzela potencijalno važne dokumente.

Spomenuta parlamentarna komisija je nakon pritisaka dobila polovične izvještaje FUCZ-a o utrošenim sredstvima za vrijeme pandemije, a zaključak koji je donijela fokusira se na zahtjev za ostavkom Fahrudina Solaka i pripajanjem FUCZ-a Federalnoj upravi policije.

Što se tiče 20 respiratora koji još uvijek nisu dostavljeni, “Srebrena malina” ima rok do 27. svibnja za njihov uvoz, inače će trebati novu dozvolu Agencije za lijekove.

Građani Bosne i Hercegovine nisu zaboravili i još uvijek čekaju konkretne korake iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Građani čiji je novac potrošen uzalud i koji imaju svako pravo da u najmanju ruku sumnjaju u pravičnost postupka nabavke aparata imaju pravo na epilog koji bi u ovom slučaju zapravo bio početak priče.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *