Loši odnosi SDA i HDZ-a cementiraju MMF-ovih 330 milijuna eura

Prošlo je više od mjesec kako je 330 milijuna eura MMF-ovog novca leglo na račun Centralne banke BiH. Od tada traju pregovori da sredstva konačno krenu ka entitetskim budžetima kojima je novac prijeko potreban nakon snažnog udara na ekonomiju tijekom trajanja pandemije.
No, da dvije strane neće lako približiti stavove pokazuje vrijeme iza nas, a kako saznajemo i vrijeme koje je pred nama – ne obećava mnogo.

Naime, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda insistira da Vijeće ministara usvoji odluku koja se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI). I to je jedini razlog zašto novac nije već mjesec dana na raspolaganju Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu. Na takav prijedlog ne pristaju ministri Bisera Turković (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Sifet Podžić (DF).

Kako saznajemo, Bevanda je nedavno poručio i da je spreman podnijeti ostavku ako ostali ministri i politički lideri smatraju da je on najveći problem u ovom procesu.

Ono što je interesantno jeste da Bevanda predlaže guverneru Centralne banke BiH Senadu Softiću da pusti novac s računa ka entitetskim ministarstvima financija i da se tako otpetlja čvor. No istovremeno Bevanda ne želi staviti svoj potpis na takvu odluku. U krajnjem slučaju to bi moglo dovesti do krivične odgovornosti Softića ukoliko bi odigrao potez bez prethodne odluke Vijeća ministara BiH.

Softić na takvu igru očito neće pristati, baš kao ni predstavnici Bošnjaka u Vijeću ministara BiH koji pod svaku cijenu odbijaju Bevandin zahtjev pravdajući to ranijim ugovorenim aranžmanima s MMF-om kada je alokacija sredstava propisivana tako da se raspoređuju na entitete, odnosno entitete i Brčko Distrikt, zavisno od konkretnog aranžmana. Nikada ranije kantoni nisu bili dio ugovora, kako sada predlažu HDZ-ovi kadrovi.

A da ovakva zategnuta situacija u FBiH ne odgovara ni drugom bh. entitetu potvrdila je sinoć i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Ona je rekla da će RS morati da poduzme i određene pravne radnje kako bi se zaštitili.

“Ne bi ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će biti ovakvih spekulativnih stvari i smicalica iza toga.”

Da ni stranci u BiH poput američkog ambasadora Erica Nelsona i šefa Delegacije EU u BiH za sada ne uspijevaju omekšati stavove govori i podatak da su predstavnici SDA i HDZ-a održali već nekoliko sastanaka s međunarodnim zvaničnicima, ali bezuspješno, piše Klix.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *